Ανοσία στην κρίση ανέπτυξαν οι φαρμακοβιομηχανίες

Φωτο: Shutterstock

Εξαιρετική ανθεκτικότητα στην ισχυρή πίεση που δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα έδειξαν οι φαρμακοβιομηχανίες, που κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τις πωλήσεις και να παραμείνουν κερδοφόρες.

Τη δυναμική του κάδου των φαρμακευτικών εταιρειών την περίοδο της κρίσης καταδεικνύει νεότερη μελέτη της Infobank Hellastat A.E.,όπου αναλύεται ο κλάδος μέσα από την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων 139 εταιρειών.

Είναι γνωστό ότι η δημόσια δαπάνη για φάρμακα υποχώρησε από το 2011 και μετά κατά 50%, ήτοι πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν με υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν πως η υποχώρηση του τζίρου ήταν περίπου 15%, γεγονός που αποδίδεται αφενός στην ανελαστικότητα της ζήτησης των προϊόντων, αφετέρου στη δυνατότητα ευελιξίας, ειδικά από τις πολυεθνικές εταιρείες. Παράλληλα, η σημαντική άνοδος των εξαγωγών αποτέλεσε αντίδοτο και την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία η οποία και αντιμετώπιζε ισχυρότερες πιέσεις, καθώς δεν είχε διεξόδους αύξησης της ρευστότητάς της.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις των εταιρειών με βάση της IBHS το 2011 είχαν διαμορφωθεί στα 5,34 δισ. ευρώ, για να σταθεροποιηθούν στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2017.

Να επισημάνουμε εδώ ότι το 2011 πέρα από μια μικρή επιβάρυνση από υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι εταιρείες δεν είχαν να αντιμετωπίσουν, όσον αφορά στις πωλήσεις κάποιο άλλο σοβαρό θέμα, πέραν των καθυστερήσεων στις αποπληρωμές. Αντίθετα, μόνο για το 2017 οι επιβαρύνσεις από rebate και clawback προσέγγισαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με εξαίρεση το 2011 όπου υπήρξαν σημαντικές επιβαρύνσεις από κουρέματα ομολόγων με τα οποία είχαν πληρωθεί από το Δημόσιο γα οφειλές του προς αυτές το διάστημα 2007-2009, τις χρονιές 2012-2017 οι εταιρείες συνολικά εμφάνιζαν πάντα κέρδη.

Μιλάμε για τα «πέτρινα» χρόνια της ελληνικής κρίσης με τον κλάδο του φαρμάκου να δέχεται έντονη «επίθεση» στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα κέρδη προ φόρων λοιπόν των εταιρειών διαμορφώθηκαν την τριετία 2015-2017 σε επίπεδα κοντά στα 150-170 εκατ. ευρώ. Φυσικά φαίνεται ότι σε σχέση με το τζίρο τα κέρδη είναι χαμηλά, όμως και πάλι δεν είναι αμελητέα.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ακόμη, ότι με βάση την ανάλυση των ισολογισμών, διαπιστώνεται ότι υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση των οφειλών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές. Για τις 139 εταιρείες καταγράφεται μείωση των απαιτήσεων στα 1,5 δις. ευρώ το 2017 από 2,4 δις. ευρώ το 2015.

Και πάλι βέβαια δεν αγνοεί κανείς ότι το ποσό δεν είναι μικρό, αν σκεφτούμε ότι σε τζίρο 4,5 δις. ευρώ αναλογούν απαιτήσεις τέτοιου ύψους. Βασικός οφειλέτης είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας άμεσα (ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία) και έμμεσα (φαρμακαποθήκες που πουλάνε στα φαρμακεία και με τη σειρά τους αποζημιώνονται κατά βάση από το δημόσιο) ο οποίος ακόμη δεν έχει καταφέρει να θεωρείται και ο απόλυτα φερέγγυος πελάτης...

ΣΧΕΤΙΚΑ