Νίκας: Δύσκολο το στοίχημα της ανάκαμψης

Προβληματισμό προκαλεί η χρηματοοικονομική πορεία της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, η αναδιάρθρωση της οποίας – παρά τις αρχικές εκτιμήσεις – αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και για τον νέο της ιδιοκτήτη, επιχειρηματία με μεγάλη εμπειρία και ικανότητες, Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Πολλοί θεωρούσαν ότι το «γύρισμα» της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας θα ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση, εντούτοις τα οικονομικά της μεγέθη, κάθε άλλο παρά αυτό δείχνουν.

Το 2018 αποτέλεσε για την Νίκας, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς «μια χαμένη χρονιά», αφού οι εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να σημειώνουν μικρή μείωση ενώ επιβαρύνθηκε με έκτακτα έξοδα αναδιοργάνωσης ύψους 1,14 εκατ. Ευρώ.

Ειδικότερα το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στο σύνολο της αγοράς αλλαντικών σε όγκο κατέγραψε οριακή αύξηση 0,7% (από 15,8% σε 16,5%), ενώ οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 40,49 εκατ. Ευρώ από 42,59 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 4,93%, κυρίως λόγω της πώλησης των τυροκομικών προϊόντων (Κατίκι Δομοκού) ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο Όμιλος το 2018 εμφάνισε προ φόρων ζημιές ύψους 6,76 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 15,47 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ αν συνυπολογισθούν τα έκτακτα έξοδα αναδιοργάνωσης (1,14 εκατ. ευρώ) και η πρόσθετη πρόβλεψη (0,81 εκατ. ευρώ), ζημίες εμφανίζει και σε επίπεδο EBITDA.

Την ίδια στιγμή έντονες αντιδράσεις στον κλάδο προκαλεί η απόφαση της Νίκας για μόνιμη μείωση της τιμής πώλησης των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου, τα προϊόντα της αλλαντοβιομηχανίας στο ράφι πωλούνται σε τιμή κάτω του κόστους, γεγονός που εγείρει σοβαρά θέματα στην αγορά. Μάλιστα άλλες εταιριές του κλάδου κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα πάντως με την διοίκηση της Νίκας, η πολιτική της μόνιμης μείωσης της τιμής θα συνεχιστεί και το 2019, ενώ σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του δικτύου της θα επιφέρει αύξηση των πωλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Νίκας πέρασε στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ η συμφωνία που υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες, προέβλεπε απομείωση του δανεισμού της εταιρείας και των θυγατρικών της με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών τους ώστε ο δανεισμός τους μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται στο ποσό περίπου των 26,4 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 80 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι τότε σε ενοποιημένη βάση και 70 εκατ. ευρώ σε εταιρικό επίπεδο.

Το αρχικό πλάνο αναδιάρθρωσης της Νίκας είχε υπογραφεί από τον όμιλο Chipita σε συνεργασία με την εταιρεία Impala Invest B.V. τους πρώτους μήνες του 2016, όμως τελικά δεν τελεσφόρησε. Οι λόγοι της ματαίωσης της συνεργασίας οφείλονταν, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, στη διαφωνία χάραξης κοινής στρατηγικής για την εξυγίανση και το μετασχηματισμό της Νίκας.

Η Νίκας ιδρύθηκε το 1966 από τον κ. Παναγιώτη Νίκα, ενώ το 2003 η Global Finance του Αγγελου Πλακόπητα απέκτησε τον έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας.

Όμως οι διοικητικές αλλά και άλλου είδους αστοχίες είχαν ως αποτελεσμα η Νίκας να χάνει συνεχώς μερίδια αγοράς και να καταγράφει ζημιές.

Τότε η Global Finance που παλαιότερα είχε επενδύσει αρκετά κεφάλαια στην Chipita του Σπ. Θεοδωρόπουλου στράφηκε στην στήριξη του τελευταίου. Ο Mr. Chipita κάλυψε κατά 50% και πλέον το μετατρέψιμο ομολογιακό των 10 εκατ. ευρώ της Νίκας, τον Αύγουστο του 2011, βάζοντας 5,4 εκατ., ενώ τον Οκτώβριο του 2012 τοποθέτησε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ για ένα δεύτερο ομολογιακό της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε ουσιαστικό λόγο στα πράγματα έστω και από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ.

Το 2016 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος υπέβαλλε στις πιστώτριες τράπεζες πρόταση αποκτώντας την πλειοψηφία και τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανίας αλλαντικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ