Αύξηση τζίρου 10,8% για τις εισηγμένες το 2018
Ικανοποιητική παρά τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, διαπιστώνεται η πορεία των εισηγμένων το 2018, όπως δείχνουν τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύτηκαν.
Ειδικότερα, με βάση τα αθροιστικά αποτελέσματα 170 εισηγμένων εταιρειών (εκτός τραπεζών και ΑΕΕΧ) φαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε πέρυσι κατά 10,81% στα 70,5 δισ. ευρώ από 63,6 δισ. ευρώ το 2017. Μάλιστα τα 2/3 των εταιρειών σημείωσαν άνοδο πωλήσεων, αν και η συνολική εικόνα επηρεάστηκε έντονα από την αύξηση του τζίρου των δύο διυλιστηρίων (σημείωσαν επιπλέον πωλήσεις περίπου 3,4 δις. ευρώ!). Η επίδοση αυτή με ένα απλό υπολογισμό δείχνει ότι οι εισηγμένοι όμιλοι πραγματοποιούν τζίρο όσο περίπου το 40% του ΑΕΠ.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 6,5% και διαμορφώθηκαν στα 8 δισ. ευρώ έναντι 8,56 δισ. ευρώ. Η συνολική υποχώρηση σε απόλυτο ποσό αποδίδεται εξολοκλήρου στη ΔΕΗ η οποία απώλεσε πέρυσι πάνω από 600 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών.
Την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη, μετά δηλαδή από την αφαίρεση φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, μειώθηκαν κατά 18,86% και από τα 2,21 δις. ευρώ το 2017 βρέθηκαν στα 1,79 δισ. ευρώ. Ίσως να φανεί επανάληψη αλλά δεν μπορεί και πάλι να μην αναφερθεί το ζημιογόνο αποτέλεσμα της ΔΕΗ η οποία «φόρτωσε» τη συνολική εικόνα με ζημιά 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127 εκατ. ευρώ το 2017.
Γενικότερα, η εικόνα των εισηγμένων δείχνει ιδιαίτερα καλή και μάλιστα αν εξαιρέσουμε από το σύνολο τη ΔΕΗ, φαίνεται ότι τα λειτουργικά κέρδη έχουν αύξηση κατά περίπου 1% και τα καθαρά κατά 12%.
Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι η διαφορά ανάμεσα σε ζημιογόνες και κερδοφόρες ευνοεί τις τελευταίες. Έτσι πέρυσι είχαμε 108 εταιρείες με κέρδη και μόνο 64 με ζημίες, δηλαδή το 63% είχε θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη καλύτερο θεωρείται το γεγονός ότι 24 εταιρείες επέτρεψαν σε κέρδη το 2018 από ζημιές το 2017, ενώ παράλληλα 56 αύξησαν τα κέρδη τους. Αντίθετα υπήρξαν και 16 που από κέρδη το 2017 κινήθηκαν αρνητικά το 2018.
Η διατήρηση της ανόδου της κερδοφορίας και το 2018 για την πλειονότητα των εισηγμένων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητά τους και ευνοεί και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εκτιμάται ότι στα ταμεία των εταιρειών εισέρρευσαν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ευνοώντας σημαντικά την ελάφρυνση από το βραχνά των βραχυπρόθεσμων κερδών ή τουλάχιστον ευνοεί καλύτερους όρους δανεισμού. Παράλληλα με βάση αυτή την πορεία αναμένεται και σημαντική ενίσχυση των μερισμάτων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν συνολικά τα 1,5 δισ. ευρώ.
Από την άλλη μεριά κανείς δεν μπορεί να μη δει και την «δεύτερη» ταχύτητα» των εισηγμένων με αρνητικά ίδια κεφάλαια όπως είναι οι εταιρεία Frigoglass, Pasal, SATO, ΕΛΓΕΚΑ, Σφακιανάκης, ΑΝΕΚ, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, Forthnet, Ακρίτας, Yalco, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, ΚΡΕΚΑ και άλλες. Για κάποιες από αυτές ίσως τα πράγματα να μην είναι και τόσο εύκολα.