Euromedica: Από την επέλαση στο αδιέξοδο
Τριάντα χρόνια παρουσίας το χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγεία συμπληρώνει ο όμιλος Euromedica, o οποίος κατά τα πρώτα χρόνια παρουσίας του κατάφερε από ένα μόλις διαγνωστικό κέντρο να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πάροχο του κλάδου.
Το τίμημα της ανάπτυξης βαρύ. Στηρίχθηκε στον υπερβολικό δανεισμό - ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ- κατά την περίοδο των εύκολων τραπεζικών χορηγήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία εξυπηρέτησης τους χρέους που φέρνει τον όμιλο σήμερα σε οριακά σημεία, χωρίς αυτό αν σημαίνει την απόλυτη απαξίωσή του.
Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας εδώ και μια δεκαετία επιχειρούνται κινήσεις προκειμένου ο όμιλος να ανακάμψει και να βρεθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής. Η πιο αισιόδοξη ανακοίνωση αφορούσε στο 2012 όπου ο όμιλος φέρεται να έχει προχωρήσει σε αρχική συμφωνία με επενδυτή προκειμένου ο δεύτερος να εισφέρει 100 εκατ. ευρώ σε κοινή εταιρεία με τη Euromedica η οποία θα συμμετείχε εισφέροντας τον κλάδο των διαγνωστικών της. Όμως όπως όλοι γνωρίζουν τίποτα δεν έγινε. Οι αναφορές για την εξασφάλιση στρατηγικού επενδυτή μάλιστα ήταν τακτικές και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία χρόνια, καθώς ως εταιρεία που η μετοχή της βρισκόταν ήδη από τον Απρίλιο του 2012 σε καθεστώς επιτήρησης, ήταν υποχρεωμένη να δηλώνει τις κινήσεις που πραγματοποιεί προκειμένου να άρει το καθεστώς αυτό. Και πάλι οι δηλώσεις έμειναν στα λόγια.
Η επιτήρηση είχε επιβληθεί επειδή ο όμιλος παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανεισμού το 2011, τελικά δεν κατάφερε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις εξόφλησης. Την ίδια περίοδο αρχίζουν και τα προβλήματα για τον ίδιο τον επικεφαλής του ομίλου κ. Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος μάλιστα «επιτίθεται» επιφυλασσόμενος για προσφυγή σε νομικές διαδικασίες ενάντια σε ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος το οποίο αναφέρεται στην παρέμβαση της δικαιοσύνης για μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.
Τα χρόνια περνούσαν, η κρίση στην Ελλάδα κορυφώνεται και οι τράπεζες παλεύουν να μείνουν όρθιες. Η χρηματοοικονομική κατάσταση για τον όμιλο δείχνει να είναι δραματική, όμως το γιγαντιαίο χρέος της Euromedica που απασχολεί πάνω από 2500 εργαζόμενους, δεν είναι κάτι που «ελαφρά τη καρδία» θα μπορούσε εύκολα κανείς να διαχειριστεί. Την ίδια στιγμή η διοίκηση παραμένει σταθερή και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πιστωτές στις μεταξύ τους συζητήσεις κρούουν τον κώδωνα για κακή διαχείριση.
Τελικά, η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω. Η διοίκηση αδυνατεί να δημοσιεύσει τα οικονομικά στοιχεία και την έκθεση για το 2017 και το ΧΑ αποφασίζει τη αναστολή της διαπραγμάτευσης. Η τελευταία σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για δημοσίευση καταστάσεων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όμως τελικά ακόμη δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο.
Στο μεταξύ η κάτοχος του 17,5% Farallon Capital Management της Euromedica, σε συνεννόηση με τους πιστωτές αποκτά μεγάλο μέρος του δανεισμού του ομίλου, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, και σταδιακά επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ομίλου, αξιώνοντας όπως είναι λογικό και συμμετοχή στη διοίκηση, πεδίο που φαίνεται ότι ακόμη δεν το έχει πετύχει.
Σήμερα η διοίκηση υπό τον έλεγχο του βασικού μετόχου, την οικογένειας Λιανουκάκου, υπό το φόβο να χάσει τα ηνία της εταιρείας καθώς το βασικό όχημα που ελέγχει την εταιρεία, η εταιρεία συμμετοχών Axonέχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, επιχειρεί να σταματήσει τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. Με το επιχείρημα ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση στις 7 Ιουνίου για να αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου μέχρι 60 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Λιακουνάκου θα επιδιώξει δικαστικά να ανασταλεί η απόφαση για την ειδική διαχείριση της Axon, με το σχετικό αίτημα να συζητείται στις 23 Σεπτεμβρίου.
Τα ερωτηματικά που παραμένουν είναι πολλά. Μια αύξηση κεφαλαίου εταιρείας που είναι σε αναστολή με το βασικό μέτοχο να βρίσκεται σε ειδική διαχείριση, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η σύνταξη πληροφοριακού δελτίου προς έγκριση από την κεφαλαιαγορά απαιτεί οικονομικές καταστάσεις 2017 και 2018 ελεγμένες και πιθανές εγγυήσεις για υγιή κεφαλαιακή επάρκεια. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η κίνηση είναι μια τακτική για να κερδηθεί χρόνος και να μη χαθεί ο έλεγχος της Euromedicaαπό την Axon που αποτελεί και το «πολυτιμότερο», παρά την κατάσταση που έχει περιέλθει, στοιχείο της. Η δε ομάδα των εκκαθαριστών φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει δουλειά σχετικά με την καταγραφή και την ρευστοποίηση των στοιχείων ενεργητικού ομίλου.
Η Euromedica εισήλθε στο ΧΑ, λίγο μετά την κορύφωση της χρηματιστηριακής φούσκας το φθινόπωρο του 1999 και μέχρι το 2007 παρέμενε κερδοφόρος. Σταδιακά τα πρώτα προβλήματα από την εξυπηρέτηση των υψηλών δανείων αρχίζουν να εμφανίζονται. Το 2008 ο όμιλος εμφανίζει τζίρο της τάξης των 230 εκατ. ευρώ αλλά παράλληλα ζημιές 14 εκατ. ευρώ, ενώ ο μακροπρόθεσμος τότε δανεισμός του υπερδιπλασιάζεται και μαζί με τον βραχυπρόθεσμο εκτοξεύεται στα 310 εκατ. ευρώ!
Με βάση την σύντομη περιγραφή του ομίλου, η Euromedica αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ιδιωτικό πάροχο Υγείας στην Ελλάδα (βάσει του αριθμού των κλινών) και παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης μέσω του εκτενούς δικτύου της που περιλαμβάνει συνολικά 72 μονάδες σε λειτουργία σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα (Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικές Κλινικές, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Κέντρα Αποκατάστασης) καθώς και 8 μονάδες υπό κατασκευή.
Ξεκινώντας το 1989 με ένα διαγνωστικό κέντρο, η Euromedica έχει έκτοτε εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ιατρικούς ομίλους της χώρας, με 10.500 συνεργαζόμενους ιατρούς, πάνω από 2.600 εργαζόμενους και περισσότερες από 1.670 κλίνες, εξυπηρετώντας περίπου 2.200 επισκέψεις ασθενών κάθε μέρα.