Η ΔΕΗ, η Lansdowne και το... ντόμινο στις τράπεζες
Το χειμώνα του 2018 στην περίφημη παρουσίαση της Lansdowne Partners για τις εγχώριες τράπεζες, που από πολλούς είχε θεωρηθεί ότι έδωσε το έναυσμα για το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, προέβλεπε κεφαλαιακές απώλειες 7 δισ. ευρώ.
Από αυτές τα 6 δισ. αφορούσαν μια εκτίμηση για την επίπτωση από την γενικευμένη εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης (εκτίμηση που αποδείχθηκε άστοχη), και επιπλέον 1 δισ. ευρώ εκτιμούσε τη ζημιά για τις τράπεζες από την χρεοκοπία της ΔΕΗ.
Η Lansdowne δεν κρύβει την εξαιρετικά αρνητική στάση της για την ΔΕΗ, στην οποία έχει «επενδύσει» προχωρώντας σε ανοιχτές πωλήσεις 3,5 εκατ. μετοχών της, που αντιστοιχούν στο 1,51% του συνολικού αριθμού μετοχών της ΔΕΗ. Διατηρεί, επίσης, σημαντικές short θέσεις και σε τραπεζικές μετοχές.
Τα αποτελέσματα του 2018 μάλλον προκαλούν χαμόγελα στο βρετανικό fund καθώς προκάλεσαν «ηλεκτροπληξία» στην αγορά: η μετοχή της ΔΕΗ αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 20%. Η «βουτιά» έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής μεγάλης πτώσης της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία υποχώρησε κατά 11,75% ενώ με την τρέχουσα τιμή η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας διαμορφώνεται στα 293 εκατ. ευρώ περίπου στο ήμιση των ζημιών του 2018 (503 εκατ. ευρώ).
Η έκθεση των τραπεζών στη ΔΕΗ ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,19 δισ. είναι μακροπροθεσμος δανεισμός. Η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε συνδυασμό με την απουσία πειστικού σχεδίου για την εξυγίανση της ΔΕΗ προκαλούν μεγάλη ανησυχία και πολλοί πιστεύουν ότι οι σημερινές μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών (-4% ενώ κάποια στιγμή βρέθηκαν στο -5,5%) οφείλεται στο «ηλεκτροσόκ» που προκάλεσε η ΔΕΗ.
Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται περισσότερο ψύχραιμοι, θεωρούν ότι υπάρχουν και στοιχεία βελτίωσης στον ισολογισμό της ΔΕΗ, και εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλες ενέργειες για την εξυγίανση της εταιρείας. Θεωρούν την πτώση στο Χρηματιστήριο υπερβολική όπως και τη σύνδεση με τις τράπεζες.
Η παρουσίαση της Lansdowne Partners
Εξανεμίζονται τα κεφάλαια
Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες από τη ΔΕΗ είναι ακρώς ανησυχητικά, όχι μόνο για τη μεγάλη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας (-44,5%) και την εμφάνιση μεγάλων ζημιών στην τελική γραμμή, αλλά και για άλλους λόγους:
- Οι τεράστιες ζημιές του 2018, πραγματικές και λογιστικές, μείωσαν δραματικά τη λογιστική αξία της ΔΕΗ, σε ποσοστό σχεδόν -30%. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου, στα οποία πέφτει το βάρος από όλες τις ζημιές της χρήσης, μειώθηκε περισσότερο από 1,6 δισ. ευρώ: από 5,61 δισ. έπεσε στα 3,943.
- Ανησυχητική είναι η διάρθρωση του δανεισμού της ΔΕΗ, καθώς εμφανίζονται αυξημένες κατά 43% οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, δηλαδή τα δάνεια που πρέπει να εξοφληθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο. Όπως φαίνεται στον πίνακα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι αυξημένο από τα 530 στα 761 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετά μειωμένα, από 251,6 σε 198,5 εκατ. ευρώ είναι τα χρηματικά διαθέσιμα του ομίλου.
- Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα σημειώνει η διοίκηση στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων, είναι τα ποσά που καταβάλλονται για δικαιώματα ρύπων (CO2). Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που κατέβαλε η ΔΕΗ το 2018 για δικαιώματα πλησίασε τα 370 εκατ. ευρώ.