Συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές

Economista
ECONOMISTA
ΔΕΗ - Μελίτης Φλωρίνης

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΕΗ, το οποίο μεταξύ άλλων αναμένεται να εγκρίνει τα τελικά κείμενα των συμβάσεων για την αγοραπωλησία των μετοχών (SPA), που είναι απαραίτητα για την πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι την Δευτέρα 6 Μαΐου, προθεσμία που προκαλεί αντιδράσεις, με τους επενδυτές να ζητούν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο. Με το τρέχον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει σε τέσσερις μόλις εργάσιμες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να αξιολογήσουν τα SPA, να τρέξουν τα μοντέλα τους και να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Σε κάθε περίπτωση η νέα διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα ώστε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον επενδυτών ή να προσελκύσει νέους επενδυτές. Σημειώνεται ότι τόσο η Λιγνιτική Μελίτης όσο και Λιγνιτική Μεγαλόπολης παρουσίασαν ζημιές ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ έκαστη, με την διοίκηση της ΔΕΗ να τονίζει ότι μετά τις ενέργειες περιορισμού κόστους πλέον είναι κερδοφόρες. Την θετική αυτή εικόνα δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι επενδυτές οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία χωρίς ενθουσιασμό (αν όχι απρόθυμα) ενώ την ίδια ώρα η πίεση από την Κομισιόν προς την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και την διοίκηση της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκάλυψε το economistas.gr οι ευρωπαϊκές αρχές απεύθυναν αυστηρό τελεσίγραφο στο υπουργείο Ενέργειας, προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή άλλη καθυστέρηση, πέραν της 30ης Ιουνίου.

Με την επιστολή η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, ξεκαθαρίζει ότι κάνει μεν δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια νέα παράταση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων (έως 30 Ιουνίου), αλλά ότι αυτή θα είναι και η τελευταία παράταση που δίδεται από τις Βρυξέλλες. Εάν υπάρξει νέα καθυστέρηση, η Δανέζα επίτροπος καθιστά σαφές ότι θα θεωρηθεί από την Επιτροπή ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να δώσει τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή.

Όπως τονίζεται στην καταληκτική παράγραφο της επιστολής,

«Οποιαδήποτε περαιτέρω αναβολή στη διαδικασία του διαγωνισμού για λόγους που αποδίδονται στη ΔΕΗ ή στις Ελληνικές Αρχές, συµπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αθέμιτων ή αδιαφανών όρων στις Συμφωνίες Πώλησης Αγοράς και/ή στην/ις συναφή/είς σύμβαση/εις, της παράβλεψης νόμιμων αιτημάτων των επενδυτών καθώς και της μη κοινοποίησης των σχετικών πληροφοριών για την οικονομική αποτίμηση των Εκχωρούμενων Εγκαταστάσεων, καθώς και μία συμπληρωματική εκτίμηση και/ή «δίκαιη» γνώμη που δεν ακολουθούν τις αρχές που ορίζονται στις παραγράφους 7 και 8 των “Δεσμεύσεων” θα έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των αντιμονοπωλιακών δεσμεύσεων που κατέστησαν δεσμευτικές με την απόφαση C(2018)2104 της Επιτροπής της 17ης Απριλίου 2018».

Τέλος, απογήτευση προκάλεσαν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για τη χρήση του 2018 με τη μετοχή να σημειώνει απώλειες 11,85%. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μετά τη σημερινή «βουτιά» διαμορφώνεται στα 367 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές ανήλθαν στα 542 εκατ. ευρώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ