Μετά τις εκλογές κρίνεται η τύχη της Forthnet

Economista
ECONOMISTA
Μετά τις εκλογές κρίνεται η τύχη της Forthnet

Μετά τις εκλογές θα κριθεί από τις τράπεζες η τύχη της Forthnet. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τη στιγμή που έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο είναι αδύνατη η λήψη απόφασης από τις πιστώτριες τράπεζες σχετικά με την πώληση του ποσοστού που κατέχουν στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η αποκλειστική διαπραγμάτευση με τις Vodafone και Wind, που τυπικά έληξε στις 31 Ιανουαρίου και φέρεται να έχει παραταθεί, δεν έχει φέρει αποτελέσματα, ενώ και τηλεοπτικός όμιλος του ANT1, που φέρεται να έχει εμφανισθεί εκ νέου ως διεκδικητής, σε σύμπραξη με το αμερικανικό private equity fund, Blackstone, έχει υποβάλει μια σύνθετη πρόταση με ουκ ολίγες αιρέσεις, που δεν είναι ώριμη για να οδηγήσει σε κάποια συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις για το μέλλον της Forthnet υπόκεινται σε περιορισμούς, καθώς η απώλεια θέσεων εργασίας στην Forthnet ή, ακόμη χειρότερα, η μερική διακοπή των δραστηριοτήτων της, στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης/εξυγίανσης από μια νέα ιδιοκτησία δεν είναι επιθυμητές από την κυβέρνηση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Άλλωστε, η η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει από καιρό ότι δεν είναι επιθυμητός ο περιορισμός των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τέσσερις σε τρεις.

Είναι ενδεικτικά τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς για το θέμα αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι μια αγορά μονοπωλιακή, ολιγοπωλιακή θα το έλεγα κατ’ επίφαση, στις τηλεπικοινωνίες και εάν κανείς παρακολουθήσει την πορεία της αγοράς τηλεπικοινωνιών από τότε που άνοιξε, από τότε δηλαδή που είχαμε και το άνοιγμα της αγοράς και μετέπειτα την πώληση του ΟΤΕ, είναι μια πορεία ραγδαίας συγκέντρωσης της αγοράς. Και αυτό δυστυχώς έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και στις τιμές».

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2019, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την στιγμή που οι τράπεζες ανέλαβαν τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας, ενώ πρόσφατα, με νέες μετατροπές μέρους ομολογιακού δανείου σε μετοχές, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής τους έχει υπερβεί το όριο της καταστατικής μειοψηφίας.

Στην διάρκεια αυτών των χρόνων εμφανίστηκαν ως διεκδικητές επενδυτικά σχήματα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως αυτές των Vodafone-Wind με ένταξη στο πτωχευτικό άρθρο 106Β, του ANT1 με κούρεμα των δανείων κατά 70%-90%, αλλά και άλλες προτάσεις μεγάλων επενδυτικών funds του εξωτερικού, όπως του Apollo και της Odyssey που πρότειναν επενδύσεις και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων.

Μετά από απανωτούς οικονομικούς και νομικούς ελέγχους (due diligence) από τους ενδιαφερόμενους, μετά από σωρεία δημοσιευμάτων σχετικά με την τελική κατάληξη της διαδικασίας πώλησης, φτάσαμε στον Δεκέμβριο 2018, όπου ανακοινώθηκε ότι Vodafone-Wind εισέρχονται σε αποκλειστικές συνομιλίες με τους συμβούλους του διαγωνισμού των τραπεζών.

Ο χρόνος αυτός τελικά παρήλθε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως μπήκε ξανά η πρόταση ΑΝΤ1 - Blackstone, χωρίς ωστόσο η πρόταση να έχει γίνει αποδεκτή, αφού οι πιστώτριες τράπεζες τηρούν σιγήν ιχθύος. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες πώλησης της Forthnet, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επανέλθει ξανά στο τραπέζι η πρόταση της Vodafone – Wind, αν δεν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις με τον ΑΝΤ1.

Όπως λένε τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια απόφαση, επειδή και οι δύο σοβαρές προτάσεις που έχουν κληθεί να αξιολογήσουν ως τώρα, από Vodafone - Wind και ANT1 - Blackstone έχουν σοβαρά προβλήματα: στην πρώτη περίπτωση μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας από το κλείσιμο των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων, στη δεύτερη μεγάλη απώλεια για τις τράπεζες από το προτεινόμενο «κούρεμα» χρεών.

Σημειώνεται ότι με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις οι πιστώτριες τράπεζες ελέγχουν από κοινού το 36,2% (με την Πειραιώς να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό 15,1103%). Η Massar Investments LLC, η οποία ελέγχεται από τον αραβικής καταγωγής επιχειρηματία Abdulaziz Al Ghurair, έχει το 14,421% και η Δημοκρατία της Τυνησίας ελέγχει έμμεσα μέσω των ελεγχόμενων από αυτήν εταιρειών Tunisia Telecom,TTML Limited και GOPlc. Το 14,421% της Forthnet.

Η Forthnet αποτελεί το πιο πετυχημένο παράδειγμα επιχείρησης που «ξεπήδησε» από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Ηρακλείου Κρήτης. Το όνομά της συνδέθηκε με την ανάπτυξη του διαδικτύου στην Ελλάδα καθώς και με έντονες αντιπαραθέσεις κυρίως με τον ΟΤΕ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘90 -όταν ο οργανισμός μπήκε στον χώρο του διαδικτύου με την ΟΤΕnet- αλλά και στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, με την πλήρη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα.

Το χρονικό σημείο που φαίνεται πως έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο τόσο στην ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ο Απρίλιος του 2008 όταν προχώρησε στην εξαγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης Nova έναντι συνολικού τιμήματος 490 εκατ. ευρώ. Μετά την εξαγορά η Forthnet πρόσθεσε στο πελατολόγιό της τους περίπου 330.000 συνδρομητές της Nova.

Σήμερα η εταιρεία εξυπηρετεί 672.000 νοικοκυριά, 556.000 συνδρομητές ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και 396.000 συνδρομητές της Nova, ενώ οι δανειακές της υποχρεώσεις φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα η Forthnet έλαβε το πράσινο φως της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO).

Με την απόφαση που κοινοποιήθηκε στις εμπλεκόμενες εταιρείες, η ΕΕΤΤ υποχρεώνει την Cosmote και την Vodafone να προσφέρουν στη Forthnet τιμές χονδρικής που θα επιτρέπουν στην εισηγμένη την παροχή ανταγωνιστικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, εξασφαλίζοντας μια βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να παρέχουν άμεσα
και χωρίς καμία διάκριση τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχουν και στους πελάτες λιανικής τους.

Να σημειωθεί ότι η Forthnet είχε προσφύγει στην ΕΕΤΤ τον Οκτώβριο του 2016 προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά με τις δύο εταιρείες και να βρεθεί το πλαίσιο κανόνων ώστε να καταστεί ιδεατός πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή βλέποντας ότι δεν βρίσκεται κοινό πεδίο συνεννόησης μεταξύ του υποψήφιου MVNO (Forthnet) και των MNOs (Cosmote, Vodafone, Wind) αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αναλαμβάνοντας να καθορίσει εκείνη την τιμή για την επινοικίαση του δικτύου των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στη Forthnet.

ΣΧΕΤΙΚΑ