Eurobank: Βελτίωση στη μεταποίηση - πτώση στο λιανεμπόριο
Οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα βελτιώθηκαν για 22ο συνεχή μήνα τον Μάρτιο 2019, όπως παρατηρεί η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, βάσει των στοιχείων του δείκτη PMI μεταποίησης της IHS Markit.
Αναλυτικά, ο δείκτης PMI μεταποίησης ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες δείκτη (ΜΔ) τον Μάρτιο 2019, τιμή η οποία αντιστοιχεί σε υψηλό 12 μηνών. Σε όρους τριμήνου, διαμορφώθηκε στις 54,2 ΜΔ (βλέπε Σχήμα 1Α), ενισχυμένος σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018, ωστόσο μικρότερος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θετική συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στις παρατηρήσεις του δείκτη PMI μεταποίησης και του πραγματικού ετήσιου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης (βλέπε Σχήμα 1Β), η αύξηση του δείκτη PMI μεταποίησης στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο 2019 δύναται να θεωρηθεί ως ένα θετικό σημάδι για τη συνεισφορά του εν λόγω τομέα στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.
Παρά ταύτα, οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν και τη δημοσίευση των στοιχείων του δείκτη παραγωγής στη μεταποίηση (ΕΛΣΤΑΤ) έτσι ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδοση του συγκεκριμένου κλάδου το 1ο τρίμηνο 2019. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση αυξήθηκε σε ετήσια και σε μηνιαία βάση κατά 0,1% και 1,1% αντίστοιχα τον Ιανουάριο 2019.
Ωστόσο, η Eurobank διαπιστώνει ότι ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κινήθηκε καθοδικά τον Ιανουάριο 2019. Η ετήσια μεταβολή του εν λόγω δείκτη διαμορφώθηκε στο -2,4% (από -0,1% τον Δεκέμβριο 2018) και η αντίστοιχη μηνιαία στο -1,8% (από -1,0%).
Αρνητικά ήταν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του λιανικού εμπορίου μέσα στο 2019 (βλέπε Σχήμα 2). Παρά την υψηλή αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο 2019 (στοιχεία ΙΟΒΕ), ο αντίστοιχος δείκτης όγκου πωλήσεων (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), δηλαδή η αξία των πωλήσεων σε σταθερές τιμές, σημείωσε ετήσια πτώση της τάξης του -2,4% τον Ιανουάριο 2019 από -0,1% τον Δεκέμβριο 2018.
Στις επί μέρους κατηγορίες καταστημάτων, οι υψηλότερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στα πολυκαταστήματα (-9,6%), στα φαρμακευτικά και καλλυντικά (-8,0%) και στην ένδυση και υπόδηση (-6,8%). Ακολούθησαν οι κατηγορίες των τροφίμων, ποτών και καπνού (-3,3%) και των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-1,8%).
Η μηνιαία μεταβολή του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου διαμορφώθηκε στο αρνητικό έδαφος του -1,8% τον Ιανουάριο 2019 από -1,0% τον προηγούμενο μήνα. Πρωταγωνιστές στην καταγραφή του προαναφερθέντος αποτελέσματος ήταν οι κατηγορίες των καταστημάτων τροφίμων, ποτών και καπνού (-6,7%), των πολυκαταστημάτων (-5,8%), της ένδυσης και υπόδησης (-4,2%) και των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-4,0%). Τα εν λόγω στοιχεία εγείρουν ερωτηματικά για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης το 1ο τρίμηνο 2019.