Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των ξένων για τις τράπεζες
Την ριζική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα, και τις ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνουν οι επιτελείς των συστημικών τραπεζών στις παρουσιάσεις που πραγματοποιούν στο εξωτερικό αλλά και τις συνεχείς επαφές που έχουν με θεσμικούς και επενδυτές.
Τις προηγούμενες ημέρες επιτελείο της Alpha Bank βρέθηκε στο Λονδίνο στο πλαίσιο roadshow, με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη, ενώ στις ΗΠΑ βρίσκεται επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου.
Όπως σημειώνουν, το κλίμα είναι ριζικά βελτιωμένο σε σχέση με το 2018, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από μακροπρόθεσμούς θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν σταματήσει να ασχολούνται με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αναλυτών εστιάζεται στην πορεία της οικονομίας, τις εθνικές εκλογές, τις δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης, τα νέα projects πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.
Η προοπτική των εκλογών δεν ανησυχεί καθόλου τους ξένους, αντίθετα θεωρούν ότι μια κυβερνητική αλλαγή με τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με φιλικότερη στάση προς τις επενδύσεις και το επιχειρείν θα βοηθήσει αποφασιστικά στην επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν επίσης οι προτάσεις για την ταχύτερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, το σχήμα Asset Protection Scheme, καθώς και το σχήμα διαχείρισης ενεργητικού της Τράπεζας της Ελλάδος, για τα οποία τονίστηκε ότι όταν καταστούν διαθέσιμα θα παρέχουν πρόσθετη ευελιξία στις τράπεζες για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Τέλος, έγινε συζήτηση και για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο κρίνεται ότι θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια των τραπεζών για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Στην αντίπερα όχθη, η κύρια εστία ανησυχίας έχει να κάνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους με τις υφιστάμενες προβλέψεις χωρίς να πληγεί η τρέχουσα κεφαλαιακή βάση. Ωστόσο η μεγαλύτερη ανησυχία δεν έχει να κάνει με την πορεία της Ελλάδας αλλά με την πορεία της Ευρώπης, τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ιταλικής κρίσης μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Brexit και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στις συναντήσεις που είχε το επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Υόρκη, μεγάλη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών. Η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε τις επιδόσεις του 2018 με την μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (-5,5 δισ. ευρώ), την μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά, την βελτίωση της ρευστότητας με αύξηση καταθέσεων (+9%) και την απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA καθώς και την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των εσωτερικών ενεργειών του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.
Παράλληλα παρουσίασε τα σχέδια για την εφετινή χρόνια, για την περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις συναλλαγές πώλησης νέων πακέτων NPEs και την κερδοφορία της τράπεζας. Σημειώνεται ότι το 2018 η τράπεζα επέστρεψε σε κερδοφορία μετά από μακρά περίοδο ζημιογόνων χρήσεων ενώ τα επαναλαμβανόμενα έσοδα προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα 851 εκατ. ευρώ δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για τις επόμενες χρήσεις. Όπως τόνισε η διοίκηση της τράπεζας στους ξένους επενδυτές η αποκατάσταση της κερδοφορίας συνιστά βασική προτεραιότητα της τράπεζας.
Alpha Bank
Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση της Alpha Bank στο Λονδίνο με περισσότερους από 20 επενδυτικούς οίκους.
Όπως προκύπτει από τις επαφές, μετά από μία κακή χρονιά αποδόσεων για τον τραπεζικό κλάδο, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 50% το 2018, ισχυρά επενδυτικά ονόματα θεωρούν πως το 2019 είναι μία χρονιά που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται μετά από μία πτωτική δεκαετία και η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα ενισχύεται
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πλάνο της τράπεζας για μείωση των NPEs κατά 5,5 δισ. ευρώ το 2019 και κατά 14,3 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2021, στις δυνατότητες για περαιτέρω επιτάχυνση στην εφαρμογή του, καθώς και στις σχεδιαζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs. Επίσης, ενδιαφέρον υπήρξε για τα σχέδια ανάπτυξης της τράπεζας, τις δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης (το 2019 η τράπεζα στοχεύει σε νέες εκταμιεύσεις 3,5 δισ. ευρώ από 3,0 δισ. ευρώ το 2018 και 2,1 δισ. ευρώ το 2017) καθώς και για τις επενδύσεις που γίνονται στον τομέα των τραπεζικών ψηφιακών υπηρεσιών.
Τα ισχυρά σημεία της Alpha Bank που ελκύουν τους ξένους θεσμικούς είναι: τα υψηλά της εποπτικά κεφάλαια, 8,3 δισ. ευρώ, τα μεγαλύτερα στον κλάδο, η παραδοσιακά συντηρητική προσέγγιση της τράπεζας στον υπολογισμό του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού, με αποτέλεσμα να διαθέτει πέραν των προβλέψεών της επιπλέον απόθεμα κεφαλαίων για τα NPEs, περί τα 2 δισ. ευρώ, που της προσδίδει ευελιξία στην αποδέσμευση των NPE χαρτοφυλακίων από το ενεργητικό της και τέλος, η ισχυρή προ προβλέψεων κερδοφορία, η οποία για το 2018 ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένη από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.