Ρεκόρ φόρων στα κέρδη επιχειρήσεων με αύξηση 155%!

Φωτο: Shutterstock

Φορολογική... αφαίμαξη των επιχειρήσεων, με αύξηση των φόρων επί της κερδοφορίας τους που πιθανόν να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση του διοικητή για το 2018.

Η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων βελτιώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2018, χάρη στην επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2017 και την περαιτέρω άνοδο που σημειώθηκε το 2018, αλλά στη δυναμική αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τα στοιχεία που παραθέτει, όμως, προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των αυξημένων κερδών κατέληξε στο δημόσιο ταμείο, καθώς υπήρξε, κατά την ΤτΕ, «σημαντική άνοδος της φορολογίας κατά 155%».

Ειδικότερα, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ενοποιημένες καταστάσεις πρώτου εξαμήνου 2018 για 133 εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις πλην των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, Motor Oil) δείχνουν ότι:

  • Σημειώθηκε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 8,1%, κυρίως εξαιτίας των καλών επιδόσεων των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων.
  • Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 65,2%, εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών (κατά 79,2%) στον κλάδο παροχής υπηρεσιών και λοιπών δραστηριοτήτων, κυρίως λόγω του περιορισμού των ζημιών της ΔΕΗ.
  • Αν αφαιρεθεί η ΔΕΗ από το δείγμα, τα καθαρά κέρδη προ φόρων των υπόλοιπων εισηγμένων εταιριών αυξάνονται κατά 25,4%.

Από αυτό το σημείο και μετά, όμως, υπεισέρχεται ο παράγοντας της φορολογίας: «η αύξηση των καθαρών κερδών μετά φόρους περιορίστηκε στο 19,5%», σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «εξαιτίας της σημαντικής ανόδου της φορολογίας κατά 155%».

Όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης, οι φόροι που άντλησε το κράτος από το εισόδημα των επιχειρήσεων παρουσίασαν «υπέρβαση έναντι του αναθεωρημένου στόχου και καταγράφηκε αύξηση (+6,0%) κυρίως λόγω της αυξημένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Συνολικά, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθαν σε 3,68 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρει την υψηλή φορολόγηση ως ένα από τους παράγοντες που συγκρατούν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, καθώς, όπως τονίζει, «μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, περιορίζει τη βελτίωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης και δημιουργεί φορολογική κόπωση, με συρρίκνωση της φορολογικής βάσης και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, απαιτείται «αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των υπέρμετρα υψηλών φορολογικών συντελεστών, του περαιτέρω εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών και της ενίσχυσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με αυτό τον τρόπο, διευρύνεται η φορολογική βάση και μειώνεται το μέγεθος της ανεπίσημης οικονομίας, ενώ παράλληλα κατευθύνονται πόροι σε δαπάνες με μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ