Τι προκάλεσε το ναυάγιο στην πώληση των ΕΛΠΕ
Προβληματισμό προκαλεί στους δύο στρατηγικούς μετόχους (Pan European Oil & Industrial Holdings, ΤΑΙΠΕΔ) των Ελληνικών Πετρελαίων η αρνητική έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, δεδομένου πως πρόκειται για αποκρατικοποίηση που αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτυχία του διαγωνισμού ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη τις τελευταίες ημέρες τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ όσο και από τον όμιλο Paneuropean Oil, συμφερόντων οικογένειας Λάτση.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στην Αλγερία, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου της χώρας, κατέστησαν αδύνατη την υποβολή οικονομικής προσφοράς από την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Sonatrach η οποία συμμετείχε σε σχήμα μαζί με τον πολυεθνικό ολλανδικό όμιλο Vitol. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ έκαναν λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης για «πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες».
Το εγχείρημα της πώλησης ποσοστού το οποίο θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 50,1% εξελίχθηκε σε δύσκολη εξίσωση και λόγω των εμπορικών απαιτήσεων που διεκδίκησε το σχήμα Vitol-Sonatrach, όσο και ο έτερος ενδιαφερόμενος ο οποίος αποτελείτο από τους πολυεθνικούς ενεργειακούς ομίλους Glencore και Carlyle.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές και οι δύο υποψήφιοι διεκδίκησαν συμφωνίες αποκλειστικότητας, εγείροντας αξιώσεις για την προμήθεια πετρελαιοειδών.
Το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι εξελίξεις στην Αλγερία και οι αξιώσεις των κοινοπραξιών, ανέτρεψε τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού η οποία είχε προκληθεί από την ανοδική πορεία του κλάδου διύλισης πετρελαίου. Είναι ενδεικτικό πως ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων έχει σημειώσει ρεκόρ κερδοφόρων αποτελεσμάτων τα τελευταία 3 έτη.
Η επόμενη ημέρα
Η προσοχή των δύο στρατηγικών μετόχων της επιχείρησης και της κυβέρνησης στρέφεται στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν εφεξής, προκειμένου να εκπληρωθεί η συμβατική υποχρέωση της χώρας.
Καθοριστικό ρόλο στα σενάρια που θα εξεταστούν θα παίξουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, αρχής γενομένης από το Eurogroup στις 5 Απριλίου όπου οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων.
Στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ έως τα μέσα του 2019.
Πιθανό είναι το σενάριο της επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας με διαφορετικούς όρους σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα τεθεί προς πώληση. Δεν αποκλείεται να εξεταστεί εκ νέου η εναλλακτική επιλογή της πώλησης μέσω χρηματιστηρίου, η οποία ήταν μεταξύ των δύο τρόπων που είχαν προκρίνει οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs.
Πηγές της αγοράς τονίζουν πως η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, που αποτέλεσε τον πυρήνα της συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση για τα ΕΛΠΕ πριν από ακριβώς ένα χρόνο, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη εάν επιλεγεί η μέθοδος της πώλησης μέσω χρηματιστηρίου.
Οι επιπτώσεις του ναυαγίου
Ο άγονος διαγωνισμός εγείρει ερωτήματα και για το μέλλον μίας ακόμα σημαντικής ιδιωτικοποίησης, που αφορά στη ΔΕΠΑ, δεδομένου πως τα ΕΛΠΕ διατηρούν ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης αερίου.
Πριν από περίπου ένα μήνα πέρασε στη Βουλή νόμος για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο επιμέρους εταιρείες, τη ΔΕΠΑ Εμπορίου και τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού 50% και μίας μετοχής στη ΔΕΠΑ Εμπορίας πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου.
Η αρνητική έκβαση του διαγωνισμού για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην επίτευξη των στόχων του ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά τα έσοδα του Ταμείου. Η χρονική συγκυρία του ναυαγίου εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ καθώς η χώρα διανύει χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, γεγονός που θα καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.