Τραπεζίτες εναντίον ΕΚΤ για τις απαιτήσεις κεφαλαίων
Τη δυσφορία όχι μόνο της ίδιας, αλλά και πολλών άλλων τραπεζιτών της ευρωζώνης, για τις υψηλές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ανοικτά σήμερα η πρόεδρος της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας.
Η Άνα Μποτίν, πρόεδρος της Banco Santander, επιχείρησε μάλιστα να επιστρατεύσει επενδυτές και οικονομικούς αναλυτές, που καλύπτουν την τράπεζα, σε μια εκστρατεία άσκησης επιρροής στην ΕΚΤ, ώστε να χαμηλώσει τον πήχη των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
«Όλοι χρειάζεται να μας βοηθήσετε», είπε η Μποτίν, μιλώντας σε παρουσίαση της Banco Santander στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Αν νομίζετε ότι ο κλάδος έχει αρκετό κεφάλαιο, πηγαίνετε και περάστε λίγο καιρό στην Φρανκφούρτη, για να το δηλώσετε (σ.σ.: στην ΕΚΤ)», είπε χαρακτηριστικά η Μποτίν.
Η διοίκηση της Santander υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό ότι ο τομέας της λιανικής τραπεζικής έχει λιγότερους κινδύνους από άλλους τομείς τραπεζικής δραστηριότητας, όπως η επενδυτική τραπεζική, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται το ίδιο μεγάλα «μαξιλάρια» κεφαλαίων για απορρόφηση ενδεχόμενων ζημιών.
Ζητώντας συνεχώς από τις τράπεζες να δημιουργούν όλο και μεγαλύτερα «μαξιλάρια» κεφαλαίων, η ΕΚΤ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την επίπτωση που έχει αυτό στη δραστηριότητα των τραπεζών και, ευρύτερα, στην οικονομική δραστηριότητα, τόνισε η επικεφαλής του ισπανικού τραπεζικού ομίλου.
Το πρόβλημα για τις τράπεζες, πρόσθεσε, είναι ότι ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός συνεχώς μετακινεί τους στόχους για την επάρκεια κεφαλαίων. Η Santander, πάντως, όπως είπε, θα πετύχει το μεσοπρόθεσμο στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για το βασικό δείκτη επάρκεια κεφαλαίων, ο οποίος αυξήθηκε από το 11% στο 12%.
Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που ορίζει η ΕΚΤ δεν επηρεάζουν μόνο τις τράπεζες, αλλά αποθαρρύνουν τη χορήγηση δανείων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που κατά 90% βασίζονται σε τραπεζικό δανεισμό για τη χρηματοδότησή τους, τόνισε η Μποτίν.
«Σε κάποιο σημείο, λέμε “αρκετά”. Χρειάζεται να μας βοηθήσετε γιατί ενδιαφέρει και σας. Εκπροσωπείτε επενδυτές, εκπροσωπείται ανθρώπου που παίρνουν σε όλη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Santander, απευθυνόμενη σε επενδυτές και οικονομικούς αναλυτές.
Πάντως, η ΕΚΤ, που ανέλαβε μετά την κρίση την εποπτεία των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης, έχει αρκετά σοβαρούς λόγους να επιμένει σε απαιτήσεις για ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς, μετά την κατάρρευση της Lehman, το 2008, αποδείχθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κρίση και χρειάσθηκε να διασωθούν από τις κυβερνήσεις με πολύ υψηλό κόστος για τους φορολογούμενους.