ΕΥΔΑΠ: Επενδύει 450 εκατ. σε έργα αποχετεύσεων

Φωτο: Shutterstock

Πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ έχει καταβάλλει το Δημόσιο τα τελευταία 3 έτη λόγω της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου και κέντρων επεξεργασίας λυμάτων σε περιοχές της ανατολικής Αττικής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2015 για την απουσία αποχέτευσης στις περιοχές της Ραφήνας, της Αρτέμιδας, της Νέας Μάκρης, του Κορωπίου και του Μαρκοπούλου, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αυξάνεται κατά 3,6 εκατ. ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου.

Για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα, η ΕΥΔΑΠ έχει δρομολογήσει έργα, τα οποία υπερβαίνουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και κέντρων επεξεργασίας λυμάτων.

Τα έργα αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ έως το 2022, το οποίο θα υπερβεί τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο μεγάλο έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί αφορά στην κατασκευή κέντρου επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) και δικτύου αποχέτευσης για τη Ραφήνα, το Πικέρμι, τα Σπάτα και την Αρτέμιδα. Οι 4 εργολαβίες που συνθέτουν το έργο, έχουν προϋπολογισμό πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο ποσοστό από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η υλοποίηση του έργου έχει καθυστερήσει σημαντικά δεδομένου πως οι περιβαλλοντικές μελέτες εγκρίθηκαν πριν από περίπου 15 χρόνια. Ωστόσο, αρκετοί δήμοι της περιοχής αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά του έργου.

Το ΚΕΛ που θα κατασκευαστεί στην Αρτέμιδα θα εξυπηρετεί 135.000 κατοίκους των όμορων περιοχών. Το κέντρο θα ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία που θα επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση, βιομηχανική και αστική χρήση, όπως τον καθαρισμό δρόμων και κοινόχρηστων χώρων.

Η επεξεργασία λυμάτων με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση νερού αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα επεκτείνει τη χρήση της τεχνολογίας αυτής και στα περισσότερα ΚΕΛ που ήδη λειτουργούν. Η επιχείρηση έχει ήδη εκπονήσει master plan για τον σκοπό αυτό ενώ σύντομα θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα 15 μηνών σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει τη δημοπράτηση ΚΕΛ και αποχετευτικού δικτύου και στην περιοχή του Μαραθώνα. Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλύπτει τις ανάγκες 54.000 κατοίκων της περιοχής. Στόχος της επιχείρησης είναι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις σχετικές εργολαβίες τους επόμενους μήνες.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ προβλέπει την κατασκευή ΚΕΛ και στην περιοχή του Σαρωνικού, ωστόσο πρόκειται για εγχείρημα που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να καθυστερήσει δεδομένου πως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι μελέτες. Βασική αρχή και σε αυτό το ΚΕΛ θα είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση και γεωργική χρήση.

Στη φάση έγκρισης μελετών βρίσκεται το έργο για την κατασκευή ΚΕΛ στον Ωρωπό, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 26.000 της περιοχής.

Εκτός από τα έργα αποχέτευσης που θα βελτιώσουν σημαντικά το περιβάλλον της ανατολικής Αττικής, η ΕΥΔΑΠ επενδύει και στην ενέργεια, με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μενίδι, το οποίο θα μπορεί να παράγει 2 μεγαβατώρες ανά ώρα.

Η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα και του Υπερταμείου, στο οποίο έχει μεταβιβαστεί η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ