«Οσμή» σκανδάλου σε συνεταιριστική τράπεζα

Αν το 43% φαντάζει ως «βουνό», ειδικά σε σύγκριση με το 4,2% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, πώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς έναν «όγκο» προβληματικών δανείων που διαμορφώνεται στο 75%;

Την ώρα, λοιπόν, που ξεκινά, πάλι, μια συζήτηση για το ρόλο - συμπληρωματικό, παράλληλο - που μπορούν να έχουν προς τις συστημικές τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ειδικού σκοπού και οι συνεταιριστικές τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρμόδιες διευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκεται ήδη πόρισμα για μια μεγάλη Συνεταιριστική τράπεζα, που φαίνεται ότι ακολούθησε μια πρακτική χορηγήσεων μάλλον τολμηρή και γενναιόδωρη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη τράπεζα των ποσοστό των NPLs διαμορφώνεται στο 75% (!), που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των τραπεζών, ενώ αυτό που χαρακτηρίζεται ως ενδιαφέρον, είναι το στοιχείο ότι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2016 και του 2018 δεν συμμετείχαν ενεργά κάποιοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά ταμείο υπαλλήλων της τράπεζας. Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων ελεγκτών της ΤτΕ κι εφόσον προκύψουν περίεργα ευρήματα, ο φάκελος θα πάει συστημένος στις Εισαγγελικές Αρχές.

Μόλις την Παρασκευή, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά του ρόλου που μπορούν να παίξουν τα μη συστημικά τραπεζικά ιδρύματα, βρίσκοντας σύμμαχο και τον Ε. Τσακαλώτο, ο οποίος τόνισε ότι σε αντίθεση με τις συστημικές τράπεζες, που κλείνουν τις στρόφιγγες σε περιόδους κρίσης- όπως αυτή που διανύσαμε- οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν το κενό στις τοπικές οικονομίες.

Ο Γ. Δραγασάκης προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός από τα πιο ολιγοπωλιακά τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη, με μόλις 4 τράπεζες να ελέγχουν την αγορά και σημείωσε ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για την σκοπιμότητα εξαφάνισης τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Γ. Στουρνάρας, σηκώνοντας το γάντι, παρατήρησε ότι από τη στιγμή που έκαναν «φτερά» 100 δις ευρώ καταθέσεων, είναι προφανές γιατί οι δώδεκα τράπεζες έγιναν τέσσερις, τονίζοντας ότι οι μη συστημικές τράπεζες είναι καλοδεχούμενες, υπό δύο προϋποθέσεις: να είναι κεφαλαιακά επαρκείς και να διέπονται από σωστούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ