Να αλλάξει η αγορά ρεύματος στην Ελλάδα

NEWSROOM
Να αλλάξει η αγορά ρεύματος στην Ελλάδα
Φώτο: Shutterstock

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει απευθείας στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος σε όλη την Ελλάδα εγκαταλείποντας το πιλοτικό έργο, που έχει εμπλακεί σε δικαστικές διενέξεις ανέφερε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή Στέφανος Οκταποδάς μιλώντας στο συνέδριο Power And Gas Supply.

Όπως είπε θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο προκειμένου να προχωρήσει το έργο σε μεγάλη κλίμακα. Προειδοποίησε εξάλλου για το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στο Διαχειριστή συνταξιοδοτούνται τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια ενώ ταυτόχρονα οι διαδικασίες προσλήψεων είναι εξαιρετικά αργές.

Αναφερόμενος εξάλλου στο project των έξυπνων νησιών στα οποία θα γίνουν επενδύσεις προκειμένου η κατανάλωση ρεύματος να καλύπτεται κατά ποσοστό τουλάχιστον 60% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είπε ότι η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΕ έχει αποσταλεί από τον Μάιο του 2018. Αφορά τα νησιά Αστυπάλαια Σύμη και Μεγίστη και αναμένεται η γνωμοδότηση της Αρχής προκειμένου να δημιουργηθεί το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο.

Στο ίδιο συνέδριο ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης τόνισε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε φαύλο κύκλο ο οποίος αν συνεχιστεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, οδηγεί σε αδιέξοδο. Ανέφερε ότι οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που θεσπίστηκαν προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στο 50% απέτυχαν καθώς ο στόχος μείωσης του μεριδίου δεν επιτεύχθηκε αλλά ταυτόχρονα η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με ποσά που μόνο για το 2018 εκτιμώνται σε 230 εκατομμύρια ευρώ επειδή οι τιμές πώλησης της ενέργειας είναι κάτω του κόστους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εναλλακτικών προμηθευτών τοποθετήθηκαν ως εξής:

Ο Αντιπρόεδρος της Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης επεσήμανε θολό τοπίο στην αγορά και μη τήρηση του σχεδιασμού αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι εξακολουθούν να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και την Καρδιά. Ανέφερε ότι τα επιπρόσθετα κόστη που προκύπτουν από τα τέλη μεταφοράς, τις ρευματοκλοπές, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και την λειτουργία αντιπαραγωγικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οδηγούν σε υψηλότερες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια κατά 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υποστήριξε ακόμη ότι είναι παράνομη η σύμβαση για την προμήθεια ενέργειας από τη ΔΕΗ στο δημόσιο με προπληρωμή της κατανάλωσης (έναντι έκπτωσης) επειδή δεν έγινε διαγωνισμός.

Ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας (PROTERGIA) της Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή τόνισε πως ούτε η Πολιτεία ούτε η ΔΕΗ θέλουν να ανοίξει η αγορά. Υποστήριξε ότι η πολιτική της ΔΕΗ με τις εκπτώσεις για τους συνεπείς καταναλωτές και την μη αποκοπή όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αποσκοπεί στο να μη χάσει μερίδιο ενώ σημείωσε πως αν δεν συμμαζέψει η ΔΕΗ τα οικονομικά της ώστε να πληρώνεται και να πληρώνει στην ώρα της δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά.

Ο πρόεδρος της Ήρων Θερμοηλεκτρική Γιώργος Κούβαρης ανέφερε ότι η αγορά σχεδιάστηκε για να μην ανοίξει, ενώ επεσήμανε τον ρυθμιστικό κίνδυνο ενόψει των αλλαγών που επίκεινται με την δημιουργία του Χρηματιστηρίου ενέργειας.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra Πάνος Νίκου επεσήμανε ότι η υπόθεση των Energa και Hellas Power λειτούργησε αρνητικά για το άνοιγμα της αγοράς ενώ σημείωσε επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις από τις επισφάλειες και τις καθυστερήσεις πληρωμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ