Οι χαμένες επενδύσεις της βιομηχανίας φαρμάκων
Η επιβολή των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων στις φαρμακευτικές εταιρείες, ονομαζόμενες ως clawback και rebate αντίστοιχα, δεν αποτελούν μόνο χαράτσι για τον συγκεκριμένο παραγωγικό κλάδο αλλά παράλληλα στερούν τη χώρα από νέες επενδύσεις.
Χθες ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece” στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας το ως το πρωταρχικό ζήτημα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση και την εθνική οικονομία. Ωστόσο, ο κ. Δέμος τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερωθούν οι επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου είναι η εξάλειψη των επιστροφών clawback που δίνει άδικα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ισοδυναμούν με ένα επιπρόσθετο έμμεσο φορολογικό βραχνά που φτάνει το 60%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω κλάδος αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό παράγοντα με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ. Όπως έχει αποδειχτεί από σχετική μελέτη, η αύξηση της παραγωγής φαρμάκων σε αξία κατά 1 ευρώ, μεταφράζεται σε επιπλέον 3,42 ευρώ για το ΑΕΠ. Παράλληλα οι επενδύσεις και η αύξηση της παραγωγής ενισχύει και τις εξαγωγές και μάλιστα έχει αναφερθεί ότι κάθε ένα ευρώ επιπλέον εξαγωγών ελληνικού φαρμάκου ενισχύει κατά 1,9 ευρώ το ΑΕΠ.
Σήμερα οι πλέον γνωστές εταιρείες για τις νέες επενδύσεις τους σε παραγωγή είναι οι πολυεθνική Boehringer Ingelheim, Pharmathen και Demo, οι οποίες όμως είναι κατά βάση εξαγωγικές αφού το μεγαλύτερο μέρος του όγκου παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Έτσι έχουν μειωμένη έκθεση στην ελληνική αγορά και άρα «μερίδιο» στις επιβαρύνσεις. Από κει και πέρα δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες του κλάδου που αναφέρουν ότι οι υποχρεωτικές επιβαρύνσεις, αποτρέπουν μια πιο επιθετική επενδυτική πολιτική.
Να σημειώσουμε δε ότι οι συνολικές επιβαρύνσεις του συνόλου των φαρμακευτικών εταιρειών με clawback είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για το 2018, έχοντας ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ την προηγούμενη τριετία. Οι επιβαρύνσεις αυτές κατανέμονται με βάση τα μερίδια αγοράς και υπολογίζοντας ότι οι ελληνικές βιομηχανίες που παράγουν κυρίως γενόσημα έχουν μερίδιο κοντά στο 18-20% καταλαβαίνει κανείς ότι το ύψος της επιβάρυνσης έχει στερήσει αντίστοιχα σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις στην παραγωγή και στην αύξηση των θέσεων εργασίας και των εξαγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δέμος έκανε και μια ανασκόπηση του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη και επισήμανε ότι χώρες που πρωτοπορούν στην Έρευνα και Ανάπτυξη όπως η Ιρλανδία και η Κορέα, δημιούργησαν πρώτα ένα οικονομικό πλαίσιο κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών στις νέες επενδύσεις ενώ παράλληλα ενδυνάμωσαν την συνεργασία των Πανεπιστήμιων και των Ερευνητικών Κέντρων και την χρηματοδότηση τους από την ιδιωτική πρωτοβουλία.