Mediobanca: Αναγκαία μια συστημική λύση για τα NPE

Απολύτως αναγκαία είναι η κρατική παρέμβαση με μια συστημική λύση για να επιταχυνθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού: αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης της κορυφαίας ιταλικής επενδυτικής τράπεζας, Mediobanca, που παρουσιάζει το economistas.

Οι αναλυτές της ιστορικής ιταλικής τράπεζας παραλληλίζουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών με την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη (“Ulysses is slowly coming back home”, είναι ο εύγλωττος τίτλος της πολυσέλιδης έκθεσης) και εξετάζουν τη δύσκολη προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των τριών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Πειραιώς), διαχωρίζοντας την περίπτωση της Eurobank, που ακολουθεί τη δική της πορεία, μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia.

Το βασικό συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι οι τράπεζες, εάν επιχειρήσουν να μειώσουν τα προβληματικά ανοίγματα στο 10% αποκλειστικά με δικά τους μέσα (χωρίς τη συνδρομή του Δημοσίου), θα εμφανίσουν συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, οι τρεις τράπεζες είχαν στο τέλος του γ’ τριμήνου προβληματικά ανοίγματα μεταξύ 42% και 54% του χαρτοφυλακίου δανείων, ενώ η κάλυψη με προβλέψεις είναι χαμηλότερη από 50% στις περιπτώσεις των Alpha και Πειραιώς και φθάνει στο 60% στην περίπτωση της Εθνικής. Οι δείκτες επάρκειας βασικών κεφαλαίων με πλήρη εφαρμογή των εποπτικών κανόνων ήταν μεταξύ 11% (Πειραιώς) και 15% (Alpha).

«Καίγοντας» κεφάλαια για να μειώσουν στο 10% τα NPEs, οι τράπεζες θα κατέληγαν σε αρκετά μεγάλα κεφαλαιακά ελλείμματα: 1,7 δισ. ευρώ για την Alpha, 1,2 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4,2 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς.

Mediobanca

Το αυξημένο ρίσκο που κρύβεται πίσω από την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων κάνει την Mediobanca περισσότερο απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της για τις μετοχές από το μέσο όρο των αναλυτών της αγοράς.

Η ιταλική τράπεζα επανέρχεται στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με «ουδέτερη» (“neutral”) επενδυτική σύσταση και για τις τρεις και με τις τιμές – στόχους στα 1,45 ευρώ για την Alpha, στα 1,65 ευρώ για την Εθνική και στα 1,30 ευρώ για την Πειραιώς (αντίστοιχα, οι χθεσινές τιμές κλεισίματος των μετοχών ήταν 1,31 ευρώ για την Alpha, 1,681 για την Εθνική και 1,315 για την Πειραιώς). Η μετοχή που προτιμούν οι αναλυτές της ιταλικής τράπεζας είναι αυτή της Alpha.

Όπως σημειώνουν, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. «Από τη μια, η λειτουργική κερδοφορία εξακολουθεί να απορροφάται από τη διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τους πόρους και το χρόνο που θα αφιερώσουν οι αρχές για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Από την άλλη, οι λύσεις που έχουν προταθεί για αλλαγή των κανόνων παιχνιδιού, όπως το σχήμα του για την παροχή εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις, ή η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για μια “κακή τράπεζα”, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs και να αποκαταστήσουν την κερδοφορία τους, περιορίζοντας παράλληλα τις κεφαλαιακές ανάγκες».

Το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες χρειάζονται συστημικές λύσεις για να επιταχύνουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μετοχές τους.

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τα δύο σχέδια συστημικής παρέμβασης που προωθούνται από τις ελληνικές αρχές, η Mediobanca αξιολογεί το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως αυτό που έχει τις καλύτερες πιθανότητες να υλοποιηθεί γρήγορα και υπογραμμίζει ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να βελτιώσουν την τιμολόγηση των δανείων που θα «ξεφορτωθούν» με τιτλοποιήσεις. Στην Ιταλία, οι τράπεζες κέρδισαν 4% στην τιμολόγηση των τιτλοποιήσεών τους χάρη στις κρατικές εγγυήσεις, τονίζει η Mediobanca.

Το σχέδιο της ΤτΕ για «κακή τράπεζα» αξιολογείται ως περισσότερο δραστικό, για την ταυτόχρονη μείωση προβληματικών ανοιγμάτων, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων, μέσω του περιορισμού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC). Όμως, η υλοποίησή του θα είναι πιο δύσκολη, αφού απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή κρατικών ενισχύσεων.

Στο σχέδιο του ΤΧΣ, που έχει ως βασικό σημείο αναφοράς το αντίστοιχο ιταλικό μοντέλο (GACS), η Mediobanca εντοπίζει ως βασικό πρόβλημα την τιμολόγηση των κρατικών εγγυήσεων που θα δοθούν στις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων. Όπως επισημαίνει, οι προμήθειες που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο δεν μπορούν να υπολογισθούν με βάση τα CDS, όπως έγινε στην Ιταλία.

Μια λύση, σύμφωνα με την Mediobanca, θα ήταν να υπολογισθούν οι προμήθειες με βάση το μέσο κόστος ασφάλισης τραπεζικών τίτλων στην ευρωζώνη, με ένα πρόσθετο περιθώριο, που θα μπορούσε να είναι ίσο με τη διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από τα ιταλικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ