Η δεύτερη ευκαιρία σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Δεύτερη ευκαιρία για να απαλλαγούν από τα χρέη ετών και να βάλουν ξανά μπροστά τις μηχανές, προς όφελος των παραγωγών και της αγροτικής ανάπτυξη, δίνεται στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας.
Μέσω σχεδίου αναδιάρθρωσης με στόχο την εξυγίανση αλλά και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, τόσο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμού Ηρακλείου (ήταν η πρώτη) όσο και η Ένωση Aγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών, προσφάτως, αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.
«Οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση, προκειμένου να μην μπει λουκέτο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ξεκίνησαν το 2012, όταν βρεθήκαμε με χρέη 100 εκατ. ευρώ». Όπως επισημαίνει στο economistas.gr ο πρόεδρος του ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης «έξι χρόνια προσπαθούσαμε να βρούμε λύση για τον Συνεταιρισμό. Η προσπάθεια ήταν δύσκολη και επίπονη. Από τα σύνολο των υποχρεώσεων μας τα 72 εκατ. ευρώ ήταν δάνεια προς την Τράπεζα Πειραιώς και 14 εκατ ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις μας σε ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς.
Μετά από πολλές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην κατάθεση αιτήματος εξυγίανσης (106Β), το οποίο επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείου Ηρακλείου στα μέσα του 2017».
Όπως εξηγεί ο κ. Στρατάκης το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Συνεταιρισμού που πήρε το πράσινο φως έχει ορίζοντα 20ετίας (μέχρι το 2037) και προβλέπει τη μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς έξι ακινήτων στην Κρήτη συνολικής αξίας της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.
Με την κίνηση αυτή διαγράφηκε οφειλή ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής τέθηκε σε ρύθμιση. Επίσης διαγράφηκε το σύνολο της οφειλής 2,9 εκατ. ευρώ στην Ένωση σουλτανοπαραγωγών Κρήτης (αποτελεί θυγατρική της ΕΑΣ Ηρακλείου), ενώ αναφορικά με τις υποχρεώσεις (δεδουλευμένες αποδοχές και αποζημίωση απόλυσης) προς τους εργαζομένους, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, προβλέπεται ότι θα ικανοποιηθούν με καταβολή του 25% κατά την μεταβίβαση από την ενδιάμεση χρηματοδότηση (μέσω εθελούσιας παράδοσης ακινήτων), ενώ το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε 16 ισόποσες δόσεις.
Ως προς τις οφειλές στο Δημόσιο (6,6 εκατ. ευρώ), θα καταβληθούν στο σύνολό τους μετά τη διαγραφή των προσαυξήσεων, ενώ θα αποπληρωθούν εξ'ολοκλήρου και τα χρέη προς το Τελωνείο (3,1 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, έγιναν απολύσεις 100 εργαζομένων, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του Συνεταιρισμού, ενώ ήδη έχουν γίνει προσπάθειες για την αύξηση των εσόδων.
Μεταξύ των ενεργειών που έχουν γίνει είναι η συγκέντρωση της παραγωγής και μετεγκατάσταση του εμφιαλωτηρίου (ήταν 25 χιλιόμετρα μακριά από την μονάδα παραγωγής), η αξιοποίηση των ακινήτων αλλά και η μίσθωση του εμφιαλωτηρίου ελαιολάδου σε ιδιώτες.
Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο την πρώτη πενταετία τα έσοδα του Συνεταιρισμού θα ανέλθουν στα 1,9 εκατ. ευρώ.
«Οι αποφάσεις που πήραμε ήταν σκληρές και επίπονες. Προσωπικά, πέρασα πολλά. Λίγες μέρες μετά που ανέλαβα την προεδρία της Ένωσης κατασχέθηκε η ακίνητη περιουσία μου, δεσμεύτηκαν οι προσωπικοί μου λογαριασμοί και βγήκαν εντάλματα σύλληψης μου για χρέη του Συνεταιρισμού.
«Όμως δεν μετάνιωσα. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά από εδώ και στο εξής» τονίζει o κ. Στρατάκης.
Σημειώνεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ηρακλείου τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του δραστηριοποιούνταν στον τομέα της σταφίδας και του ελαιολάδου ενώ ταυτόχρονα παρείχε υπηρεσίες υποστηρικτικές προς τα μέλη της και τους αγρότες. Τη δεκαετία του '70 άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο του χονδρικού εμπορίου και ξεκίνησε την τυποποίηση του ελαιολάδου.
Στη συνέχεια προχώρησε σε επενδύσεις τόσο στην τυποποίηση ελαιολάδου όσο και στην οινοποίηση σταφυλιών και την παραγωγή ξυδιού. Παράλληλα, εισήγαγε στις δραστηριότητες της το εμπόριο αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων, την εκμετάλλευση supermarket και την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Τα βασικά αγροτικά προϊόντα που παράγει η Ένωση είναι κρασί, ξύδι και λάδι.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πεζών έχει πάνω από 85 χρόνια ιστορίας και ακολούθησε, μετά το Συνεταιρισμό Ηρακλείου, το δρόμο της εξυγίανσης.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών έλαβε στις 18 Ιανουαρίου 2019 το πράσινο φως από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου προχωρώντας σε διευθέτηση των προβλημάτων του υψηλού ληξιπρόθεσμου δανεισμού που αντιμετώπιζε και έθετε σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της.
Η ΕΑΣ Πεζών βρέθηκε σε σημείο μηδέν τον Αύγουστο του 2018 λόγω του υψηλού ληξιπρόθεσμου δανεισμού και της αδυναμίας να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για αγορά πρώτης ύλης και υλικών συσκευασίας, καθώς και την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών.
Η πτώχευση του συνεταιρισμού θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την τοπική κοινωνία της Κρήτης, τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς και τους λοιπούς πιστωτές.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο economistas.gr, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πεζών Εμμανουήλ Μπέρκης με την θέληση όλων των εμπλεκομένων πλευρών να μην καταρρεύσει η Ένωση, ξεκινήσαμε συζητήσεις με τον βασικό του πιστωτή που ήταν η Τράπεζα Πειραιώς. «Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιανουάριο προβλέπει κούρεμα κατά 70% των υποχρεώσεων (συνολικός δανεισμός 32 εκατ. Ευρώ) προς τους πιστωτές και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού (11,5 εκατ. Ευρώ) προς αποπλήρωμή σε βάθος 15ετιας.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 11,5 εκατ ευρώ, θα επανεξεταστούν μετά το τέλος τη 15ετίας, με προοπτική και αυτά να διαγραφούν.
Αναφορικά με τις υποχρεώσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ του Συνεταιρισμού προς Δημόσιο (Εδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ) προβλέπεται κούρεμα κατά 50% και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε 180 δόσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Μπέρκη το σχέδιο εξυγίανσης του Συνεταιρισμού εγκαινίασε και ένα νέο καινοτόμο, λειτουργικό μοντέλο, με τη σύμπραξη του συνεταιριστικού οργανισμού με τον ιδιωτικό τομέα (ΕΛΓΕΚΑ).
Η ΕΛΓΕΚΑ θα εξασφαλίζει το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης μέσω της απευθείας χρηματοδότησης και αγοράς των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας ώστε η ΕΑΣ Πεζών να συνεχίσει την παραγωγή των προιόντων οίνου, τα οποία θα διατίθενται μέσω των καναλιών διανομής σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
«Η συνεργασία μας με την ΕΛΓΕΚΑ, ήταν ένα από τα καλύτερα σημεία της συμφωνίας εξυγίανσης που κάναμε, καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, η οποία θα μας βοηθήσει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας και στην αύξηση των πωλήσεων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα της διευθέτησης των χρεών των Ενώσεων, ο κ. Μπέρκης, τονίζει: «Πρέπει να υπάρξει συνολική λύση αντιμετώπισης των προβλημάτων των Αγρoτικών Συνεταιρισμών, προς όφελος των παραγωγών, προκειμένου να υπάρξει εξυγίανση και μελλοντική ανάπτυξη για τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής ανάπτυξης».