Πώς αναμένεται να κινηθούν οι τιμές φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η αυξανόμενη αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά πιθανό να κυριαρχήσουν στις ενεργειακές προοπτικές της Ευρώπης για τον προσεχή χειμώνα.
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται, σηματοδοτώντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις επαρκείς προμήθειες και την αυξημένη ζήτηση, καθώς η Ευρώπη πλησιάζει στον τρίτο χειμώνα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. H τιμή του ολλανδικού TTF κυμαίνεται πάνω από τα 46 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 22 ευρώ.
Ωστόσο, τα απαραίτητα αποθέματα φυσικού αερίου φαίνεται να είναι προς το παρόν εξασφαλισμένα, σημειώνει το Euronews.
Ο Δρ Yousef Alshammari, πρόεδρος του London College of Energy Economics δήλωσε στο Euronews Business ότι «η αβεβαιότητα της υπερπροσφοράς συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές παρά τη διαθεσιμότητα επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου».
Πρόσθεσε ότι η ικανότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν στο 90% τον Αύγουστο, πολύ πριν από την καταληκτική ημερομηνία και «σήμερα, η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται στο 95%, πολύ πάνω από 100 bcm [δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα]».
Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών έχει ήδη δοκιμάσει τις δυνατότητες τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου.
Προβλέπεται υψηλότερη ζήτηση
Οι πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες αύξησαν τις αποσύρσεις από τις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου, αξιοποιώντας σχεδόν το 4% (4,29 δισ. κυβικά μέτρα) της πλήρους αποθηκευτικής ικανότητας φυσικού αερίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Ο Alshammari αναμένει ότι τα επίπεδα αποθήκευσης δεν θα είναι τόσο υψηλά την άνοιξη του 2025 όσο ήταν στο τέλος του προηγούμενου χειμώνα, τον Απρίλιο του 2024, όταν ήταν στο 60% της χωρητικότητας. «Φαίνεται ότι αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσαν να πέσουν πολύ κάτω από το 50%, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να αγοράσει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο το επόμενο έτος για να αποκαταστήσει την αποθήκευση φυσικού αερίου σε σχεδόν πλήρη επίπεδα.
«Αυτό, σε συνδυασμό με τον σχετικά ψυχρότερο καιρό είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές λογικά σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα επίπεδά τους καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα, ο οποίος ήταν σχετικά ηπιότερος», προσθέτει.
Κίνδυνοι που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, με κινητήρια δύναμη τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αποτελούν κύριο παράγοντα κινδύνου για τις τιμές της ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Αν και προβλέπω ότι η ένταση αυτή είναι πιθανό να αποκλιμακωθεί υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ, φαίνεται ότι οι υπόλοιπες ημέρες της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη, γεγονός που θα προσθέσει στη μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας όσον αφορά τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Alshammari.
Οι τιμές του φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους στις συναλλαγές την προηγούμενη εβδομάδα. Η αβεβαιότητα στην Ευρώπη αυξήθηκε περαιτέρω, καθώς η ρωσική Gazprom σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου προς την Αυστρία στις 16 Νοεμβρίου, λόγω διαφωνίας μεταξύ των χωρών.
Εν τω μεταξύ, μια σημαντική σύμβαση που επιτρέπει τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πρόκειται να λήξει την 1η Ιανουαρίου 2025, με κίνδυνο το ήμισυ των εναπομεινάντων εξαγωγών φυσικού αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την ΕΕ να αφαιρεθεί από το ενεργειακό μείγμα κατά την αιχμή της ζήτησης.
«Οποιαδήποτε περαιτέρω διαταραχή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι πιθανό να καταστήσει την κατάσταση πιο δύσκολη για τα ευρωπαϊκά έθνη που βασίζονται σε αυτές τις προμήθειες, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποθήκες της ΕΕ θα βρίσκονται υπό πίεση», δήλωσε ο Alshammari, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται τις επόμενες εβδομάδες, εάν υπάρξουν περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό ή περισσότερη αβεβαιότητα.
Η έλλειψη προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς «θα μπορούσε να προκαλέσει επιστροφή στον άνθρακα, και το πετρέλαιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, (…) γεγονός που θα μπορούσε να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος του London College of Energy Economics.
Η συρρίκνωση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης θα προκαλούσε περαιτέρω εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη συνολικά.
«Μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να είναι στο μείγμα εντός της Ευρώπης, ίσως μέσω της ενεργειακής εμπορίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ πυρηνικής ενέργειας, η οποία μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την εξάρτηση από τις ξένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε ο Alshammari.
Πόσο μπορούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύψουν τη ζήτηση της Ευρώπης
Εξετάζοντας τις τάσεις κατά τη διάρκεια του έτους, η ζήτηση φυσικού αερίου μειώνεται. Ήταν 350 δισ. κυβικά μέτρα το 2022 και συρρικνώθηκε στα 295 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι πέρυσι. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,2% τους πρώτους έξι μήνες του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η πτώση αυτή φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της αυξημένης δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των βελτιωμένων μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
«Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά κατά το προηγούμενο έτος ανερχόμενο στο 44,7% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 12,4% σε σύγκριση με το 2022», δήλωσε ο Alshammari, προσθέτοντας ότι το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων μειώθηκε κατά 19,7% στο 32,5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του London College of Energy Economics, οι ενεργειακές κρίσεις και οι εκτοξεύσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να αποφευχθούν με την απλή στήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, είναι σε καλή θέση να χρησιμοποιούν την υδροηλεκτρική ενέργεια χωρίς σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, δεν νομίζω ότι είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις οποίες η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί πλήρως».
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως θεραπεία, σύμφωνα με τον Alshammari. «Ένας από τους βασικούς παράγοντες που έσωσαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής της κρίσης το 2021 και το 2022 ήταν η σημαντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ιδίως στη Γερμανία, η επαναχρησιμοποίηση του άνθρακα ως πηγή ενέργειας και η επανενεργοποίηση πολλών πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία. Η πυρηνική ενέργεια έφτασε το 22,8% της ενεργειακής παραγωγής της ΕΕ το 2023», επισημαίνει.