Ρεύμα: «Μπουμ» ως τα 500 ευρώ με καταλύτη το φυσικό αέριο
Το σύνδρομο του Αυγούστου, εμφανίζει εκ νέου η χονδρική τιμή του ρεύματος, έστω κι αν η γενεσιουργός αιτία μοιάζει να είναι διαφορετική.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτήν τη φορά οι Κασσάνδρες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένες, καθώς είχαν προβλέψει ότι τα επεισόδια με τις υψηλές τιμές δεν ήταν κάτι έκτακτο, άρα απαιτούνται δομικές παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν είναι τα νοικοκυριά, τα οποία άνοιξαν καλοριφέρ, κλιματιστικά, σόμπες, για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα κρύα του χειμώνα, αλλά βρέθηκαν μπροστά στην πρώτη αναποδιά του φετινού χειμώνα.
Η κούρσα του αερίου
Ξεκινώντας από τα βασικά. Μπορεί να απέχουμε από τις τιμές- σοκ του 2022, αυτό δεν σημαίνει, όμως, έχουμε επιστρέψει στην προ κρίσης κανονικότητα. Κάθε άλλο.
Το φυσικό αέριο "έπιασε" τα 44 ευρώ, φτάνοντας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον περσινό Νοέμβριο, κυρίως λόγω των προβλέψεων για τις καιρικές συνθήκες σε όλη Ευρώπη, που “μυρίζουν” χειμώνα άρα και αυξημένη ζήτηση. Ήδη, μέσα σε ένα μήνα καταγράφεται αύξηση γύρω στο 10% στην τιμή του και το τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.
Υπενθυμίζεται ότι τη χειμερινή σεζόν 2019- 2020, η τιμή του φυσικού αερίου “έπαιζε” μεταξύ 8- 15 ευρώ, ενώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021- όταν δηλαδή άρχιζε να “μυρίζει” η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη- δεν είχε ξεπεράσει τα 25 ευρώ.
Ηλεκτροσόκ
Ο "πονοκέφαλος" είναι, όμως, διπλός, καθώς το ακριβότερο αέριο συμπαρασύρει και το ρεύμα.
Οι... αέρηδες των προηγούμενων ημερών έπεσαν, το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών περιορίστηκε στο 24-25% του ενεργειακού μίγματος της ημέρας και το ακριβότερο φυσικό αέριο πήρε κεφάλι, εκτοξεύοντας τη χονδρική τιμή του ρεύματος.
Μέσα σε 48 ώρες, η χονδρική τιμή καταγράφει αύξηση 82% φτάνοντας κατά μέσο όρο στα 202 ευρώ, ενώ τις απογευματινές ώρες της υψηλής ζήτησης, θα αγγίξει τα 500 ευρώ! Σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό χάρτη, από ανάλογες ή υψηλότερες τιμές “υποφέρει” εκ νέου όλη η Ν.Α. Ευρώπη. Στα 306 ευρώ μέση τιμή διαμορφώνεται στην Ουγγαρία, στα 268 ευρώ σε Ρουμανία- Βουλγαρία, στα 240 ευρώ στη Σερβία, στα 215 ευρώ στην Κροατία.
Προφανές είναι ότι αν αυτή η εικόνα μείνει ως έχει, τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου θα είναι πολύ πιο "αλμυρά", ειδικά για τα νοικοκυριά που δεν καλύπτονται από την επιδότηση θέρμανσης. Ήδη, σε αυτές τις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 121,36 ευρώ, έναντι 90,06 ευρώ στο σύνολο του Οκτωβρίου.