Γιατί η Big Tech στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για την τεχνητή νοημοσύνη
Οι τεχνολογικοί γίγαντες στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται πίσω από εφαρμογές όπως το ChatGPT.
H Microsoft και η Google είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από προμηθευτές στις ΗΠΑ, προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία πρόσθετε ενεργειακή ικανότητα στα data center τους.
Αυτή την εβδομάδα η Goolge ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την Kairos Power, μια εταιρεία που παράγει μικρούς αντιδραστήρες, για να βοηθήσει «να επιτευχθεί η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης».
Η Google δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας της από την Kairos Power θα τεθεί σε λειτουργία έως το 20230, με περισσότερους να αναμένονται να είναι έτοιμοι έως το 2035.
Ο τεχνολογικός γίγαντας δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει στρέψει την προσοχή τους προς την πυρηνική ενέργεια για να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του για την τεχνητή νοημοσύνη.
Τον περασμένο μήνα η Microsoft υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Constellation για την αναβίωση ενός παροπλισμένου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Three Mile Island στην Πενσιλβανία. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας βρισκόταν σε αδράνεια εδώ και πέντε χρόνια. Στο εργοστάσιο Three Mile Island σημειώθηκε η σοβαρότερη πυρηνική διαρροή ραδιενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1979.
Γιατί στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια
Οι εταιρείες τεχνολογίας πιέζονται να βρουν πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων, ένα βασικό κομμάτι της υποδομής πίσω από το Cloud και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την έξαρση του ενδιαφέροντος για εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI. Αλλά η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει σε τεράστιες ανάγκες στην απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας.
Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να διπλασιαστεί από περίπου 460 το 2022 σε περισσότερες από 1.000 τετραβατώρες το 2026, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Περιβαλλοντικές αντιδράσεις
Η στροφή στην πυρηνική ενέργεια δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις. Πολλοί ακτιβιστές για το κλίμα αντιτίθενται σε αυτές τις συμφωνίες επικαλούμενοι τους περιβαλλοντικούς κινδύνους αλλά και θέματα ασφαλείας που δημιουργούνται. Επίσης, όπως προσθέτουν, δεν προσφέρουν μια πραγματική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.
«Η πυρηνική ενέργεια είναι απίστευτα δαπανηρή, επικίνδυνη και αργή στην κατασκευή», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Greenpeace. «Συχνά αναφέρεται ως “καθαρή” ενέργεια, επειδή δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μια εύλογη εναλλακτική λύση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσθέτει.
Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, από την άλλη πλευρά, λένε ότι προσφέρει μια μορφή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και είναι πιο αξιόπιστη από τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
«Εάν κατασκευαστεί και αξιοποιηθεί με το σωστό τρόπο, πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια είναι το μέλλον», δήλωσε στο CNBC η Ροζέιν Σμιθ, διευθύνουσα σύμβουλος της Northen Data Group. «Οι άνθρωποι φοβούνται την πυρηνική ενέργεια λόγω των καταστροφών που είχαμε στο παρελθόν. Αλλά δεν βλέπω τα παραδοσιακά δίκτυα να είναι η βιώσιμη δύναμη που απαιτείται για να βοηθήσει στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε.