DW: Συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για την ενέργεια
Η συμφωνία αφορά την εμπορία LNG μεταξύ της τουρκικής κρατικής εταιρείας ενέργειας ΒOTAŞ και του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil
Παρά την αναβολή ή ματαίωση της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ, Τουρκία και ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις που ήδη έχουν φθάσει στα 30 δις δολάρια. Η συνεργασία αυτή που θα απλωθεί και σε άλλους τομείς, όπως άμυνα, ενέργεια και κλιματική αλλαγή, βασίζεται στη Συμφωνία Στρατηγικού Μηχανισμού, που οι δύο χώρες υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι χθες υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας για την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταξύ της τουρκικής κρατικής εταιρείας ενέργειας ΒOTAŞ και του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Τούρκος υπουργός αναφέρει: Οι ΗΠΑ είναι μία από τις σημαντικές χώρες από τις οποίες προμηθευόμαστε υγροποιημένο αέριο LNG. Με αυτή τη συμφωνία, η οποία προγραμματίζεται να είναι μακροπρόθεσμη, θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για τη διαφοροποίηση των πόρων μας. Είμαστε από τις λίγες χώρες στον κόσμο με την ικανότητα αεριοποίησης. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο της χώρας μας, όσο και της περιοχής μας». Η πληροφορία για επικείμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα είχε διαρρεύσει στα διεθνή ΜΜΕ από τα τέλη Απριλίου. Στη σχετική ειδησεογραφία αναφερόταν ότι με τη σημαντική αυτή συμφωνία η Τουρκία θα εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από την Exxon, με κόστος περίπου 1,1 δις δολαρίων. Η δε συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει μια δεκαετία.
Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε συνάντηση σήμερα και με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον εγκαινιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα διαλόγου για το κλίμα. Συζήτησαν θέματα όπως το φυσικό αέριο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η πυρηνική ενέργεια και σημαντικά ορυκτά. Στην Ουάσιγκτον ο Μπαϊρακτάρ συζήτησε επίσης θέματα ενέργειας για την περιοχή της Κασπίας ανακοινώνοντας νέα έργα υποδομής μεταξύ των χωρών της Κασπίας και της Τουρκίας, που θα επηρεάσουν θετικά την παγκόσμια ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» όπως δήλωσε.
Οι τελευταίες αυτές κινήσεις της Τουρκίας θα μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, και θα δυσαρεστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο. Μάλιστα, σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για να στοχεύσει τον ρωσικό τομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, και να πληγούν περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα.
Πηγή: DW