Σδούκου: Τέσσερις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας

NEWSROOM
Σδούκου-Δελφοί
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλ. Σδούκου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών-Φωτογραφία Γ. Παναγόπουλος/Eurokinissi

«Έχουμε ενδείξεις ότι η ελληνική γη έχει όλα αυτά που θέλουμε» υπογράμμμισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τέσσερις δράσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης της εξορυκτικής βιομηχανίας παρουσίασε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Αυτές περιλαμβάνουν:

-Τον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών κανόνων με την επικαιροποίηση του μεταλλευτικού κώδικα που «μετρά» 50 χρόνια ζωής.

-Την συντόμευση των χρόνων αδειοδότησης με όριο τα 2 χρόνια που θέτει η ΕΕ μέσω της δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

-Την αξιολόγηση των όρων και κανόνων που ισχύουν σε περιοχές Natura. «Η εξορυκτική βιομηχανία δεν πρέπει να αναπτύσσεται σε βάρος του περιβάλλοντος, όμως μεγάλο εύρος των ορυκτών πόρων δεσμεύεται εντός αυτών των περιοχών χωρίς προοπτικές αξιοποίησης και μάλιστα σε κρίσιμα ορυκτά όπως ο βωξίτης», είπε η υφυπουργός.

-Την εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ορυκτών πρώτων υλών και ιδιαίτερα κρίσιμων.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι είναι υπό κατάρτιση οι λίστες των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών σε επίπεδο ΕΕ και ότι στη χώρα μας έχουν αναγνωριστεί πάνω από το 25% των ορυκτών που βρίσκονται σε αυτές. Παράλληλα προχωρά ο προσδιορισμός στρατηγικών έργων εξόρυξης εντός και εκτός ΕΕ. «Έχουμε ενδείξεις ότι η ελληνική γη έχει όλα αυτά που θέλουμε. Πρέπει να σταθούμε στο πώς θα τα αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε. «Έχουμε» κατέληξε «γερές βάσεις, με μεταλλευτικό κλάδο που ανθεί, εξαιρετική γεωλογική αρχή, επιστήμονες και εργαζόμενους, ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο, ευκαιρίες χρηματοδότησης και αμέριστη πολιτική στήριξη. Έχουμε αποθέματα παγκόσμιας κλάσης, όπως στο βωξίτη και τον χαλκό, πλεονέκτημα στα logistics λόγω γεωγραφικής θέσης και με την εφαρμογή της πολιτικής μας μπορούμε να πάμε καλύτερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ