Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Πάνω από 30 υπουργοί Ενέργειας ή Κλίματος συναντώνται στο Παρίσι

NEWSROOM
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Πάνω από 30 υπουργοί Ενέργειας ή Κλίματος συναντώνται στο Παρίσι
Φώτο: Shutterstock

Η σύνοδος διεξάγεται με αφορμή την 50η επέτειο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. 

Πάνω από 30 υπουργοί Ενέργειας ή Κλίματος συναντώνται σήμερα και αύριο, Τετάρτη, στο Παρίσι για να συζητήσουν για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης.

Η διεθνής αυτή σύνοδος διεξάγεται με αφορμή την 50η επέτειο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) και είναι πρώτη που γίνεται σε υψηλόβαθμο επίπεδο μετά την COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για τη «μετάβαση προς την εγκατάλειψη» των ορυκτών καυσίμων, τα οποία ευθύνονται για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο διακυβερνητικός αυτός οργανισμός, ο ΔΟΕ, που συνδέεται με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποτελείται κυρίως από χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και δημιουργήθηκε εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης τη δεκαετία του 1970.

Πώς θα συνεχίσει η ανθρωπότητα να παράγει, να μετακινείται, να ζεσταίνεται, να θρέφεται χωρίς να αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη; Οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν τρόπους για τη χρηματοδότηση των μειζόνων επενδύσεων που χρειάζονται σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη χωρίς την πρόκληση επιπλέον ανισοτήτων και συγκρούσεων, σύμφωνα με τον Ίμον Ράιαν, τον Ιρλανδό υπουργό Περιβάλλοντος και Κλίματος, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου στο πλευρό του Γάλλου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Μπρουνό Λε Μερ.

«Πρόκειται για το ειρηνευτικό σχέδιο των καιρών μας και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέρη του πλανήτη θα αισθάνονται ότι υποστηρίζονται, όχι μόνον τα πλούσια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

«Αν ο κόσμος θέλει να αναπτύξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας στη θέση των ορυκτών καυσίμων» που δεν θα εκπέμπουν πλέον CO2, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα, όπως κάνουν σήμερα ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι παγκόσμιες επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) θα πρέπει να φτάσουν τα 4.500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2030», υπενθυμίζει.

Τεράστιες επενδύσεις

Από αυτά, ο ΔΟΕ υπολογίζει ότι «τουλάχιστον 2.200 δισεκατομμύρια θα πρέπει να επενδύονται ετησίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες», υπογραμμίζει.

Ειδικοί προσκεκλημένοι της συνόδου, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κλίμα Τζον Κέρι, θα βρεθούν μαζί με υπουργούς της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, της Αιγύπτου, της Κένυας, της Σενεγάλης, της Σιγκαπούρης και της Ουκρανίας.

Επικεφαλής μεγάλων ενεργειακών ομίλων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών θα παρευρεθούν επίσης στις συνομιλίες.

Ο Ράιν υπογράμμισε ιδίως τον «σημαντικό ρόλο» της Βραζιλίας που θα αναλάβει την προεδρία της G20 φέτος και θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει την COP30 το 2025, μετά την επόμενη COP29, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, στα τέλη του έτους.

Η σύνοδος αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με κείμενο που θα ορίζει την εντολή του ΔΟΕ «για τα δύο επόμενα χρόνια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ