Στο Eurogroup οι εξελίξεις στην Ενέργεια

Συνεδρίαση Eurogroup / Φωτό: INTIME

Μπορεί οι αναλυτές και οι επενδυτές να «πονοκεφαλιάζουν» για τις επιπτώσεις από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα τις εξελίξεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα.

Η απόφαση να κοπούν με το «μαχαίρι» τα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά ήταν εύκολη και διανθίστηκε με διάφορες αναλύσεις για την ανάγκη επιστροφής σε μονοπάτια δημοσιονομικής αρετής, έτσι ώστε να μην υπονομευθεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Η αλήθεια είναι ότι το 2022 τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών απλά «ξεχείλωσαν». Ωστόσο, μετά το σοκ της πανδημίας, έπρεπε να ανοίξει δίχτυ προστασίας και για τις επιχειρήσεις αλλά πολύ περισσότερο για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία, που συγκέντρωσε η Κομισιόν και συμπεριέλαβε σε ειδικό ενημερωτικό σημείωμα για το Eurogroup, η Ελλάδα δαπάνησε για μέτρα στήριξης το 2,64% του ΑΕΠ, που ήταν και το μεγαλύτερο «πακέτο» για το 2022.

Τι γίνεται, όμως, από εδώ και πέρα; Ανατρέχοντας κανείς στο ειδικό ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν, διαπιστώνει δύο πράγματα: 1) δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά και πρόνοια για τη στήριξη των νοικοκυριών 2) υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Κοινός παρονομαστής, ότι μετά το σοκ του 2022 θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις για την αναγκαία «στροφή» σε «πράσινες» μορφές ενέργειας, χωρίς να δίνονται απαντήσεις για το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα.

Οι «γκρίζες» προβλέψεις

«Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους, αλλά είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες», είναι η διαπίστωση της Κομισιόν, που προκαλεί σοκ, καθώς περιγράφει μια δύσκολη κατάσταση για τα χρόνια που έρχονται. «Στοιχεία από την έρευνα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δείχνει μια ισχυρή αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το μακροπρόθεσμο επενδυτικό τους σχέδιο, καθώς αυξάνεται από 28% στο 59% των επιχειρήσεων της ΕΕ μέσα σε ένα έτος», υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Αν και το σημείωμα περιορίζεται στις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι το πρόβλημα αφορά και στα νοικοκυριά, καθώς πέρα από τις αυξημένες- σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα- τιμές του ρεύματος, καλούνται να ανταπεξέλθουν και στις πιέσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για όσο η παραγωγή ενέργειας είναι εξαρτώμενη από τα ορυκτά καύσιμα. «Η υιοθέτηση ενός οικονομικού μοντέλου λιγότερο εξαρτώμενου από την ενέργεια και τον άνθρακα μπορεί να είναι επωφελής, αν και συνοδεύεται από προκλήσεις: κατά τη διάρκεια της στροφής, οι αλλαγές στην παραγωγή θα συνεπάγονται απώλειες θέσεων εργασίας, έστω και σε συνθήκες στενότητας των αγορών εργασίας», αναφέρει η Κομισιόν, «φωτίζοντας» έτσι μια ακόμα πτυχή της «πράσινης» μετάβασης.

Στα καθ΄ ημάς, αίσθηση προκαλεί το ότι αν και απομένουν μόλις 5 ημέρες για να κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μόλις 325.519 επί συνόλου 1,2 εκατ. δικαιούχων, είχαν υποβάλει αίτηση επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Το επίδομα κυμαίνεται από 45 ευρώ ως 480 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και αφορά αποκλειστικά και μόνο στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου, για τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ