Τρία ενεργειακά projects ελληνικού ενδιαφέροντος στην ατζέντα της Κομισιόν - Στο τραπέζι και ο East Med
Σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία επιδιώκει την αναβάθμιση της στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις «ευαίσθητες» ισορροπίες στη γεωστρατηγική σκακιέρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε στην ατζέντα της τρία ενεργειακά projects με ελληνικό ενδιαφέρον.
Με στόχο να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Κομισιόν έβαλε σήμερα στο τραπέζι ένα σχέδιο δράσης ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργούν αποτελεσματικότερα και θα αναπτυχθούν περαιτέρω και ταχύτερα. Μαζί με το σχέδιο δράσης παρουσιάστηκαν τα καίριας σημασίας διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών που επελέγησαν στον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα συμβάλουν στην ευθυγράμμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ με τους κλιματικούς της στόχους.
Σε τρία από τα έργα του καταλόγου συμμετέχει και η Ελλάδα:
1. Διασυνδετήριος αγωγός Ισραήλ — Κύπρου — Ελλάδας (γνωστή ως EUROASIA Interconnector), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα κοινού ενδιαφέροντος: Διασύνδεση μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και Κοφίνου (Κύπρος) και Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς στην Κρήτη.
2. Αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που περιλαμβάνει την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στην Ελλάδα, ως τα σύνορα με τη Βουλγαρία, και την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στη Βουλγαρία, ως τα σύνορα με την Ελλάδα.
3. Αγωγός από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ως την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Κύπρου και Κρήτης (γνωστός ως αγωγός EastMed), με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% περίπου από τώρα έως το 2030. Τα δίκτυα θα πρέπει να εξυπηρετούν ένα πιο ψηφιοποιημένο, αποκεντρωμένο και ευέλικτο σύστημα με εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες στέγης, αντλίες θερμότητας και τοπικές ενεργειακές κοινότητες που θα μοιράζονται τους πόρους τους, περισσότερες υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα συνδέονται στο δίκτυο, περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα για φόρτιση και αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής υδρογόνου.
Δεδομένου, όμως, ότι το 40% των δικτύων διανομής στην Ευρώπη είναι παλαιότερα των 40 ετών και η διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 584 δισ. Ευρώ!!!
Την ίδια ώρα, αν και η τιμή του φυσικού αερίου κινείται εντός των προβλέψεων της Κομισιόν, δηλαδή μεταξύ 40-45 ευρώ, στις Βρυξέλλες δείχνουν να ανησυχούν για τα απρόοπτα.
Η εισήγηση της Επιτροπής είναι να παραταθούν κατά 12 μήνες κάποια από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που θεσπίστηκαν πέρυσι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον λεγόμενο κανονισμό αλληλεγγύης, ο οποίος περιέχει διατάξεις για τη διαφάνεια της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου και προκαθορισμένους κανόνες αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων, τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την επιτάχυνση της αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμης ενέργειας.
Η προτεινόμενη παράταση απαιτεί τώρα την έγκριση του Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία και όπως είναι σαφές, στις Βρυξέλλες αποκλείουν το ενδεχόμενο παράτασης μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά, έστω ως Plan B για την περίπτωση έκτακτων συμβάντων.