Αύξηση 8,5% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Ιανουάριο εφέτος, καθώς η αύξηση της αξίας των εισαγωγών ήταν υπερδιπλάσια εκείνης των εξαγωγών.
Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ και συνολικό (δημοσιονομικό) έλλειμμα που αγγίζει το μηδέν πέτυχε η Ελλάδα το 2024, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στην ιδρυτική εκδήλωση του think tank Synergia που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Υπογράμμισε ακόμη ότι τα επιπλέον έσοδα – όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια – θα επιστρέψουν στην κοινωνία με νέες μειώσεις άμεσων φόρων που θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά ενώ τόνισε ότι στο εξής θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στη μικροοικονομική πολιτική.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ δήλωσε ότι η κατάσταση του προϋπολογισμού της Γαλλίας είναι «σοβαρή», προσθέτοντας ότι θέτει ως στόχο έλλειμμα για το 2025 στο εύρος του 5% με 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Ο Οκτώβριος του 2024 ανέδειξε σημαντικές εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, σηματοδοτώντας βελτιώσεις σε καίριους τομείς της οικονομίας, παρά τις πιέσεις στις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 1,8 τρις, δολάρια για το οικονομικό έτος 2024, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αυξήθηκαν οι δαπάνες για το πρόγραμμα συνταξιοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, τον στρατό και την υγειονομική περίθαλψη και για πρώτη φορά οι τόκοι για το ομοσπονδιακό χρέος υπερέβησαν το ένα τρισ. δολάρια.
Δεν είναι ρεαλιστικό για τη Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ εντός τριών ετών, αλλά θα μπορούσε να είναι δυνατόν εντός πέντε χρόνων ακολουθώντας τις σωστές ενέργειες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Η Γαλλία δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να αυξάνει το έλλειμμά της ούτε να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις της με περισσότερους φόρους και έξοδα, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά, καθώς τα πολιτικά κόμματα διαγκωνίζονται για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.
Ξεπέρασε κάθε όριο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στη Γαλλία, φτάνοντας το 5,5% του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.