Τα πέντε... must για να γίνεις καλός εργοδότης

Φώτο: Shutterstock

Η παραγωγικότητα μιας επιχείρησης βασίζεται κυρίως από το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται οι εργαζόμενοι της.

Μπορεί να είναι η μείωση των ωρών εργασίας ή ακόμα και η υιοθέτηση ενός αδέσποτου κουταβιού. Για πολλούς όμως εργαζόμενους η διάθεση τους καθορίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τον τρόπο αντιμετώπισης που έχουν από τους εργοδότες τους.

Ο Στιβ Μπουσνέλ, σύμβουλος ηγεσίας και ιδρυτής της Charles River Carrers σημειώνει πως υπάρχουν πέντε απλά βήματα για κάθε εργοδότη που πρέπει να κάνει για να διασφαλίσει την χαρά των εργαζομένων του στην επιχείρηση.

Ο Μπουσνέλ υπογραμμίζει πως η πιο σημαντική αρετή σε έναν εξαιρετικό εργοδότη, είναι να μπορεί να ακούει. Ειδικά όταν «ακούν με πρόθεση».

«Έχουμε παρατηρήσει πως οι άνθρωποι πολύ συχνά ενθουσιάζονται με τις ιδέες τους και θέλουν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα» σημειώνει ο Μπουσνέλ και συμπληρώνει «Αυτό που δεν κάνουν πολύ συχνά είναι να ακούν την σοφία που κρύβεται στις αξιολογήσεις».

Για να ακούς με σκοπό, οι εργοδότες θα πρέπει να θέλουν να βρίσκουν χρόνο για να ακούσουν και πρέπει να είναι παρόντες όταν συζητούν με το προσωπικό τους. «Δεν πρέπει να πηγαίνουν προκατειλημμένοι, αλλά με ανοιχτό μυαλό. Αν έρχεσαι σε μια συζήτηση μόνο με τις δικές σου απόψεις, τότε δεν ακούς πραγματικά».

Η δουλειά δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνει όλη την ζωή ενός εργαζόμενου. Έχουν χόμπι, ασχολίες, δεσμεύσεις και εκδηλώσεις που γίνονται έξω από το γραφείο και οι εργοδότες πρέπει να είναι ανοιχτοί στο να προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να δοκιμάζουν πράγματα.

Όπως σημειώνει και ο Μπουσνέλ: «Δίνοντας στους εργαζόμενους μια ευελιξία στο να κάνουν μια δουλειά που ταιριάζει στις πολυάσχολες και περίπλοκες ζωές τους είναι σημαντικό. Όσο περισσότερο ένας εργοδότης προσπαθεί να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, τότε και εκείνοι θα είναι παρόντες και διαθέσιμοι όταν χρειαστεί. Επίσης θα είναι περισσότερο χαρούμενοι».

Ο Μπουσνέλ θεωρεί πως οι διευθυντές θα πρέπει να δίνουν συχνή και καθημερινή εποικοδομητική κριτική της δουλειάς τους. Είτε είναι θετική ή αρνητική, η επικοινωνία είναι σημαντική για να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

«Όταν είμαι μόνος μου στο γραφείο όλη την ημέρα, είναι ωραίο όταν κάποιος βλέπει τι κάνω και πώς το κάνω. Θέλω να ξέρω ότι αυτό που κάνω συνδέεται με την επιχείρηση. Θέλω να δουλεύω με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και νοιάζονται για το τι κάνω».

Ο σύμβουλος καριέρας, τονίζει επίσης πως η αξιολόγηση, είναι καλύτερη όταν γίνεται ενώπιως ενωπίω. «Περάστε από το γραφείο τους, ή πραγματοποιήστε μια κλήση στο Skype για να τους ευχαριστήσετε για την δουλειά που έκαναν και να τους πείτε πόσο εκτιμάτε την απόδοσή τους».

Για να νιώθει ένας εργαζόμενος ευχαριστημένος, πρέπει να αισθάνεται πως η δουλειά που κάνει έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Αν νιώθει πως ξοδεύει τον χρόνο του, τότε αναμφισβήτητα θα γίνει αδιάφορος για την δουλειά του γενικότερα.

Ο Μπουσνέλ σημειώνει πως «θα πρέπει να συνδέσετε τον ρόλο τους στην μεγαλύτερη εικόνα της επιχείρησης. Θέλω να φτιάξω ένα καθεδρικό. Δεν θέλω να φτιάξω τούβλα». Σύμφωνα με τον Μπουσνέλ, οι διευθυντές θα πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο ποιοι είναι οι στόχοι και τι προσπαθεί να επιτύχει η επιχείρηση. Μετά θα πρέπει να αναλύσουν στον κάθε εργαζόμενο, πως η δουλειά τους μπορεί να συνεισφέρει στην «μεγάλη εικόνα» της επιχείρησης.

Μπορεί να φαίνεται προφανές οτι οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι όταν πληρώνονται καλά. Αν ένας εργαζόμενος νιώθει πως δεν πληρώνεται αρκετά ή αδικείται, τότε μπορεί να αισθανθεί οτι δεν εκτιμάται η δουλειά του και να δείτε την απόδοση του να πέφτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ