Γιατί μένει νηστικός ο CEO του Twitter
Ένα tweet του διευθ. Συμβούλου του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ την περασμένη εβδομάδα, πως μένει νηστικός για 22 ώρες, ή πολλές φορές δεν τρώει καθόλου μέσα σε ένα 24ωρο, για να αυξήσει την παραγωγικότητά του, φέρνει στην επιφάνεια μια σύγχρονη, επικίνδυνη μόδα στη Σίλικον Βάλει.
Αν και μια τέτοια συμπεριφορά όπως αυτή του Ντόρσει μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατροφική διαταραχή, οι πάμπλουτοι ηγέτες της τεχνολογίας δείχνουν να αγκαλιάζουν τέτοιες πρακτικές στο βωμό της αύξησης της παραγωγικότητας.
Σύμφωνα με τους ηγέτες της Σίλικον Βάλει, οι ενδιάμεσες περίοδοι αφαγίας μπορούν να χακάρουν τον οργανισμό μας (biohacking). Ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει την κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας και την – όπως πιστεύουν- αυξημένη ικανότητα κάποιου να επικεντρώσει την ενέργεια του σε ένα συγκεκριμένο σκοπό για μεγαλύτερο διάστημα. Για να το επιτύχουν αυτό, καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους, όπως ιδιαίτερα κατασκευασμένα ροφήματα, μέχρι ανάλυση ιατρικών τεστ.
Το γεγονός αυτό γίνεται ιδιαιτέρως πιο ανησυχητικό όταν οι ηγέτες της τεχνολογίας που έχουν εκατομμύρια ακολούθους στα social media και χιλιάδες εργαζομένους δημιουργούν τέτοια trends.
Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία που μπορούν να προκληθούν για τους ακολούθους του trend που δεν έχουν τους πόρους των πλούσιων, δημιουργείται και το ερώτημα ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι απαιτήσεις των ηγετών της τεχνολογίας από τους υπαλλήλους τους.
Αν και η νηστεία αποτελεί μια πρακτική διατροφής που ακολουθείται για χιλιετίες, κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Αλλά προς το παρόν όπως σημειώνει η ιατρική κοινότητα απέχουμε κατά πολύ από το να γνωρίζουμε σίγουρα το τι προκαλούν στον οργανισμό μας μακροπρόθεσμα τέτοιες πρακτικές.
Για ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές, μια πρακτική νηστείας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση βουλιμίας ή ανορεξίας. Όπως ανέφεραν διατροφολόγοι και επιστήμονες στις ΗΠΑ, η «δίαιτα» του Ντόρσεϊ δεν είναι αποδεκτή και θεωρείται επικίνδυνη.
Από την πλευρά του, ο Ντόρσεϊ στον λογαριασμό του στο Twitter δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία, αλλά σημειώνει πως ο χρόνος φαίνεται να κυλά πιο αργά όταν δεν έχει φάει. Ένα ανησυχητικό σήμα κινδύνου για τα μέλη της Σίλικον Βάλει καθώς ο έντονος ανταγωνισμός έχει εντείνει τις προσπάθειες για αύξηση της παραγωγικότητας σε ένα μαραθώνιο εργασίας. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν όλο και νεαρότερο προσωπικό που μπορούν να εργαστούν ακόμα πιο πολλές ώρες.
Παράλληλα οι εταιρείες τεχνολογίας στη Σίλικον Βάλει, προσπαθούν να αναπτύξουν τρόπους biohacking των υπαλλήλων τους, μέσω προγραμμάτων διατροφής και διατροφικών προϊόντων, ενώ υπάρχει και ιστορικό με πολιτικές που ανάγκαζαν τους εργαζόμενους να τρώνε μαζί. Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν εντός των χώρων τους καφετέριες που προσφέρουν φαγητό είτε εντελώς δωρεάν ή με αρκετά μειωμένο κόστος.
«Με το να βοηθάς τους εργαζομένους σου να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, τότε και η εταιρεία επωφελείται καθώς μειώνονται οι απουσίες και υπάρχει περισσότερη παραγωγική ενέργεια», σημειώνει ο Αντρέα Λουμπίερ, διευθύνω σύμβουλος της Mailbird που ακολούθησε το παράδειγμα της Google και αναβάθμισε την υπηρεσία διατροφής των εργαζομένων της, που οδήγησε στην μεγαλύτερη παραμονή των υπαλλήλων στους χώρους εργασίας τους.
Άλλες εταιρείες που δεν έχουν τις υποδομές για να έχουν τους δικούς τους χώρους για φαγητό, προωθούν την ιδέα της γυμναστικής μέσω προγραμμάτων ευεξίας και προώθησης της ιδέας για απώλεια βάρους μέσω βραβείων και δώρων.
Προφανώς η ανησυχία που προκαλείται από το τελευταίο tweet του Τζακ Ντόρσει δεν σημαίνει πως το Twitter μπορεί να προωθήσει τέτοιες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των εργαζομένων, αλλά δεν είναι κρυφό πως οι εταιρείες τεχνολογίας πάντα δυσκολεύονται να αναγνωρίζουν τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.