Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου
Η 15η έκθεση του Annual Demographia International Housing Affordability δόθηκε και φέτος στη δημοσιότητα και καταγράφει τις πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη για να ζει κανείς. Η έκθεση έγινε μεταξύ 309 αγορών ακινήτων (και 91 μεγάλων αγορών με πληθυσμό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο) σε οκτώ χώρες. Δηλαδή στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έρευνα χρησιμοποιεί την προσέγγιση «mean multiple», που σημαίνει ότι διαιρεί τη μέση τιμή ενός σπιτιού με το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού. Τα στοιχεία προέρχονται από το τρίτο τρίμηνο του 2018 και αποκαλύπτουν ότι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Κίνα.
Από τα αποτελέσματα, λοιπόν, προκύπτει ότι η δέκατη πιο ακριβή πόλη είναι το Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνια και η 14η στις ΗΠΑ με πληθυσμό 800.000 κατοίκων. Είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αμερικής μετά τη Νέα Υόρκη και είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
Στην ένατη θέση βρίσκεται το Όκλαντ, η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,3 εκατ. Κατοίκους. Το Όκλαντ βρίσκεται στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας, μεταξύ του Κόλπου Χαουράκι του Ειρηνικού Ωκεανού στα ανατολικά, τις χαμηλές Οροσειρές Χουνούα στα νοτιοανατολικά, το Λιμάνι Μανουκάου, και τις Οροσειρές Βαϊτακέρε και μικρότερες οροσειρές στα δυτικά και βορειο-δυτικά. Είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις του κόσμου με λιμάνια σε δύο διαφορετικά υδάτινα σώματα.
Στην όγδοη θέση βρίσκεται το Τοράνγκα Μπέι της Νέας Ζηλανδίας. Πρόκειται για ένα μικρό λιμάνι στην περιοχή Western Bay of Plenty στη Νέα Ζηλανδία. Δύσκολο στην πρόταση για όσους ζουν στην Ευρώπη, αλλά μαγευτικό για τους κατοίκους του.
Στην έβδομη θέση βρίσκεται το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Η πόλη των Αγγέλων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή των Η.Π.Α., έχει σχεδόν 4 εκατομμύρια κατοίκους και θεωρείται ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο.
Στην έκτη θέση βρίσκεται το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, στο νότιο άκρο του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Καλιφόρνια και η 10η στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περιοχή έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και θεωρείται η πρωτεύουσα του Σίλικον Βάλεϊ, εκεί όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίες οι υψηλές τιμές των ακινήτων στην περιοχή.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια στο βόρειο μέρος του Μοντερέι. Έχει πληθυσμό μόλις 55.000 κατοίκου, όμως είναι η έδρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που αριθμεί περίπου 14.000 φοιτητές. Η πόλη είναι ένα βιομηχανικό κέντρο, τουριστικός προορισμός, αλλά και έδρα πολλών τεχνολογικών εταιρειών.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Μελβούρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, με πληθυσμό που πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια. Η αρχιτεκτονική πολλών κτιρίων της προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της γης.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, με την περίφημη όπερα να δεσπόζει στο φυσικά βαθύ λιμάνι της. Είναι μία πόλη με μόλις 200 χρόνια ιστορία που το 2.000 διοργάνωσε πολύ επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες για να παραδώσει τη σκυτάλη στην Αθήνα. Το 2016 έμεναν στο Σίδνεϊ πάνω από 150.000 Έλληνες.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Βανκούβερ του Καναδά, ένα πανέμορφο λιμάνι, με 2,3 εκατομμύρια κατοίκους σε ολόκληρη την περιφέρειά του. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Δυτικό Καναδά και η Τρίτη στη χώρα. Το 52% των κατοίκων του έχουν άλλη μητρική γλώσσα από τα αγγλικά, ενώ η πόλη αρχικά εποικήθηκε από Ευρωπαίους στα μέσα του 19ου αιώνα στο πλαίσιο της αναζήτησής τους για χρυσό.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ της Κίνας, με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, πρώην βρετανική αποικία, διοικητικά ανεξάρτητη σε ένα βαθμό από το Πεκίνο. Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047, ωστόσο το θέμα αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των δύο περιοχών.