Το καθημερινό πρόγραμμα της επιτυχίας
Οι περισσότεροι σιχαινόμαστε τις ρουτίνες που υπάρχουν στη καθημερινότητά μας, αλλά βλέπουμε πως αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας για πολλούς επιχειρηματίες. Τι είναι όμως αυτό που κάνει μια καθημερινή ρουτίνα να έχει θετικά αποτελέσματα;
Σύμφωνα με τον δρ. Μίκαελ Μπρους, γιατρό ύπνου από το Λος Άντζελες, το βιολογικό ρολόι του καθενός διαφέρει και είναι απαραίτητο να το γνωρίζουμε ώστε να μπορούμε να έχουμε μια γεμάτη και παραγωγική ημέρα.
Όπως υπογραμμίζει ο γιατρός, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη καθημερινότητα σας, που θα αρχίζουν να εμφανίζουν αποτελέσματα σε 10 ημέρες. Σίγουρα είναι δύσκολο για τους περισσότερους να ακολουθήσουν όλους αυτούς τους κανόνες, γι αυτό αν δεν μπορείτε να τα ακολουθήσετε όλα, τουλάχιστον προσπαθήστε να κάνετε όσα περισσότερα μπορείτε από αυτά, καθώς ακόμα και το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου.
Μην διστάσετε να παρατηρήσετε και μόνοι σας τα επίπεδα των δυνάμεων σας και της πνευματικής διαύγειας. Μπορεί κάποιοι να μοιράζουν συμβουλές για το πως πρέπει να ζούμε την ζωή μας, αλλά στο τέλος ο μόνος κριτής είμαστε μόνο εμείς.
Πολλοί τείνουν να έχουν την ίδια ρουτίνα καθημερινά. Ξυπνάνε αρκετά πιο νωρίς, ακόμα και πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι και φτιάχνουν αμέσως μια κούπα καφέ, ξεκινώντας να διαβάζουν τις ειδήσεις, πριν μπουν για μπάνιο και ετοιμαστούν για δουλειά.
Η λογική είναι απλή, καθώς το να ξυπνάς σχετικά νωρίς σου δίνει χρόνο λίγο προσωπικό χρόνο ησυχίας για σένα πριν ξεκινήσει ο ορυμαγδός των mail, των τηλεφωνημάτων και των υποχρεώσεων της ημέρας.
Το πρόβλημα με αυτή την τακτική, σύμφωνα με τον δρ. Μπρους είναι πως ξυπνάτε πολύ νωρίς και πίνετε επίσης πολύ νωρίς καφέ. Προσπαθήστε να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι σε μια πιο φυσιολογική ώρα και να το διατηρείτε σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Η ώρα που θα ξυπνάτε φροντίστε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο να μπορεί να συνδυάσει τον προσωπικό σας χρόνο αλλά και την δυνατότητα να κάνετε ό,τι θέλετε πριν ξεκινήσει μια ακόμη απαιτητική ημέρα.
Οι περισσότεροι που ξυπνούν νωρίς, κάνουν το λάθος επίσης να πίνουν καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουν. Για τους περισσότερους, ο καφές δεν πρέπει να μπαίνει στον οργανισμό τους, παρά μόνο 90 λεπτά αφού έχουν σηκωθεί από το κρεβάτι, καθώς τότε είναι που τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, που μας κρατάει ξύπνιους, αρχίζουν να πέφτουν.
Όπως επισημαίνει ο δρ. Μπρους η καφεΐνη χρησιμοποιείται για να σταματήσουμε την παραγωγή της μελατονίνης που είναι η ορμόνη του ύπνου. Η παραγωγή της σταματάει με φυσικό τρόπο στις 7 το πρωί οπότε δεν χρειάζεται να παίρνετε «τεχνητά βοηθήματα» για να ξυπνήσετε. Επιπλέον ο καφές είναι διουρητικός, και σε έναν οργανισμό που ξυπνάει ήδη αφυδατωμένος, καθώς χάνουμε 1 λίτρο νερού όσο κοιμόμαστε, δεν είναι και το πιο υγιές για να ξεκινήσει η μέρα μας.
Αντί λοιπόν για να πιείτε καφέ, πάρτε πέντε βαθιές ανάσες και μετά πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό ενώ στέκεστε στο παράθυρο σας. Όπως και τα λουλούδια, ο οργανισμός μας χρειάζεται και νερό και τις ακτίνες του ήλιου για να ξυπνήσει καθώς σταματάει τελείως την παραγωγή της μελατονίνης.
Όσοι κάνετε ζεστό ντους το πρωί καλύτερα να το γυρίσετε σε κρύο, που θεωρείται ιδιαιτέρως αναζωογονητικό καθώς κατεβάζει την θερμοκρασία του σώματος μας, ενώ πάντα βοηθάει και αν ακούτε παράλληλα μουσική που σας ανεβάζει την διάθεση.
Συνεχίστε με ένα καλό πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνες και περπατήστε προς την δουλειά. Να θυμάστε όμως να διατηρείτε το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα.
Η αγαπημένη συνήθεια όλων και ειδικά των Ελλήνων που θεωρούν οτι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς να πιουν πρώτα καφέ.
Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεστε αμέσως τον καφέ, ενώ εξαιρετική εναλλακτική για όταν φτάσετε στο γραφείο είναι και το τσάι που περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη αλλά μπορεί να μας τονώσει εξίσου. Μόλις ξεκινήσετε την αγγλική συνήθεια του τσαγιού, θα δείτε πως και αυτή η δεύτερη κούπα καφέ που κάποτε χρειαζόσασταν τώρα δεν την αποζητάτε.
Αλλά θα πρέπει να θυμάστε. Δεν χρειάζεται να πιείτε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Είναι ίσως η πιο δύσκολη συνήθεια που θα πρέπει να αλλάξετε.
Οι πνευματικές ικανότητες όσων συνηθίζουν να ξυπνούν πρωί, φτάνουν στο απόγειο τους μεταξύ 10 και 14:00. Κάτι το οποίο σημαίνει πως πρέπει να δουλεύουν περισσότερο σε αντικείμενα που χρειάζονται έρευνα παρά για να γράψουν ή να σκεφτούν ιδέες που θέλουν περισσότερα «καύσιμα».
Όσον αναφορά το διάλειμμα για φαγητό, ο Μπρους σημειώνει πως είναι καλύτερο να περπατήσετε για μισή ώρα και μετά να φάτε και μετά να περπατήσετε για ακόμα 10 λεπτά. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο για να το κάνετε κάθε μέρα, όμως τα αποτελέσματα σύμφωνα με τον γιατρό του ύπνου θα είναι εντυπωσιακά.
Εντάξει προφανώς και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ειδικά όταν σχεδόν όλοι βρίσκονται στο γραφείο εκείνη την ώρα. Σε συνδυασμό και με το διάλειμμα του φαγητού σας που έχει προηγηθεί και αν έχετε την δυνατότητα να το ρυθμίσετε με τον εργοδότη σας, τότε ένας 20λεπτος ύπνος στις δυο το μεσημέρι μπορεί να σας γεμίσει με ενέργεια.
Αν δεν υπάρχει χώρος όμως για να κοιμηθείτε στο γραφείο, τότε απλά «σβήστε» πνευματικά για τουλάχιστον 10 λεπτά και προσπαθήστε να κάνετε διαλογισμό ή απλά να χαλαρώσετε αρκετά. Οτιδήποτε για να μπορέσει να ξεκουραστεί το μυαλό σας.
Όταν όμως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από όλα αυτά μην διστάσετε να συνδυάσετε το διάλειμμα του φαγητού σας με μια βόλτα ίσως για ψώνια που θα σας βοηθήσει να κάνετε αυτό το πνευματικό διάλειμμα από την καθημερινότητα.
Για όσους ξυπνούν από το πρωί, το υπόλοιπο της εργάσιμης ημέρας είναι καλύτερα να το περνάνε σε επαγγελματικές συναντήσεις, να γράφουν emails και να κάνουν τηλεφωνήματα. Ο δρ. Μπρους σημειώνει ότι εκείνοι που ξυπνούν από νωρίς, μπορούν να κερδίσουν τον συνομιλητή τους πιο εύκολα εκείνες τις ώρες και να παρουσιάσουν καλύτερα τις ιδέες τους. Εκεί, κατά τις 16:00 καλό είναι να υπάρξει και ένα σνακ που να βασίζεται στους υδατάνθρακες κυρίως που μπορεί να προσφέρει άμεσα μια γερή δόση ενέργειας για να ολοκληρωθεί η εργάσιμη μέρα.
Σύμφωνα με τον δρ. Μπρους όσοι ξυπνούν και κινούνται με βάση την πορεία του ήλιου, φτάνουν στο απόγειο της σωματικής τους ενέργειας, όσον αφορά την χωρητικότητα των πνευμόνων και τους ρυθμούς της καρδιάς στις 6 το απόγευμα. Μια εξαιρετική ώρα για να γυμναστείτε και να είναι ακόμα πιο αποδοτική η άσκηση σας. Όμως όπως σημειώνει και ο γιατρός του ύπνου, αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να γυμναστείτε εκείνη την ώρα, μια εξαιρετική πρόταση είναι επίσης και μια έξοδος για ποτό καθώς η αντοχή στο αλκοόλ σε αυτό το διάστημα είναι υψηλή, οπότε δεν θα κινδυνεύσετε να μεθύσετε, εκτός αν το παρακάνετε.
Ο Μπρους προτείνει να τρώμε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσουμε για ύπνο, αλλιώς το σώμα μας θα συνεχίζει να στέλνει αίμα και ζέστη που ενθαρρύνει το σώμα να μένει ξύπνιο καθώς δεν έχουν πέσει οι ρυθμοί των φυσικών λειτουργιών. Ένα καλό γεύμα μόλις γυρίσετε από το γυμναστήριο αποτελεί την καλύτερη πρόταση που σας εξασφαλίζει και αρκετές ώρες για ξεκούραση πριν κοιμηθείτε.
Από τις ώρες της ημέρας που η πνευματική και δημιουργική διαύγεια όσων ξυπνούν με τον ήλιο, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Εκείνες τις ώρες, οι νέες ιδέες έρχονται εύκολα, ειδικά αν κάνετε κάτι πραγματικά χαλαρωτικό όπως το να κάθεστε στη μπανιέρα, είτε διαβάζοντας ή παίζοντας ένα παιχνίδι. Αν πηγαίνετε για ύπνο γύρω στις 11 το βράδυ, ο δρ. Μπρους συμβουλεύει τουλάχιστον μια ώρα πριν να απομακρυνθείτε από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σας, και αφήστε το κινητό στην άκρη.
Το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο μας, καθώς δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους όλο το βράδυ. Οπότε αν θέλετε να τσεκάρετε τις τελευταίες ενημερώσεις στο Facebook ή το Instagram θα πρέπει να το κάνετε πολύ πριν κοιμηθείτε, και να περιμένετε να μάθετε τα «νέα» την επόμενη ημέρα.