Οι χώρες που.. μαγνητίζουν τους πιο ταλαντούχους

«Μαγνήτη» ταλαντούχων εργαζομένων αποτελεί η δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του IMD World Talent Ranking 2018, οι ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνουν 9 στις 10 πρώτες θέσεις, ενώ ανάμεσα στις 20 πρώτες χώρες περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

Η ετήσια έρευνα του IMD business school που εδρεύει στην Ελβετία και την Σιγκαπούρη αξιολογεί την επίδοση 63 οικονομιών στην προσέλκυση ταλαντούχων ατόμων βάσει 3 κατηγοριών: Επένδυση και Ανάπτυξη, Πόσο ελκυστική είναι μια χώρα και Ετοιμότητα. Η θέση τους στην κατάταξη καθορίζεται από το πόσα προσφέρονται για τομείς όπως η εκπαίδευση, η παιδεία, μαθητεία, οι ικανότητες στις γλώσσες, ποιότητα ζωής, οι αποδοχές και ο φορολογικός συντελεστής.

Παρά το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα, η Ελβετία έρχεται πρώτη σε δυο από τις τρεις βασικές κατηγορίες, Ελκυστικότητα και Ετοιμότητα, ενώ έρχεται τέταρτη στην Επένδυση και Ανάπτυξη και για αυτό τοποθετείται στη κορυφή του πίνακα, για 5η συνεχή χρονιά.

Οι σκανδιναβικές χώρες που θεωρούνται από πολλούς πρότυπο, καταλαμβάνουν τις επόμενες δυο θέσεις με την Δανία να έρχεται δεύτερη, ενώ η Νορβηγία που σκαρφάλωσε τέσσερις θέσεις βρίσκεται πλέον τρίτη. Η ετοιμότητα της δεξαμενής ταλέντων της Νορβηγίας μαζί με την αύξηση των δημοσίων εξόδων για την εκπαίδευση οδήγησαν στην φετινή άνοδο. Η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην 7η και 8η θέση αντίστοιχα, ενώ η Ισλανδία αποτελεί την μόνη σκανδιναβική χώρα εκτός της πρώτης δεκάδας του πίνακα, καθώς τοποθετήθηκε στην 16η θέση.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν να υπολείπονται αρκετά, με την Εσθονία να κατέχει την υψηλότερη θέση ανάμεσα τους καθώς βρέθηκε στην 28η θέση, και την ακολουθούν Σλοβακία και Λετονία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις του πίνακα.

Ο Καναδάς είναι η μόνη μη Ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στη κορυφαία δεκάδα, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις για να βρεθεί πλέον στην 6η θέση, χάρις στην βελτίωση της ποιότητας της δεξαμενής ταλέντων. Πέρα από τα καναδικά σύνορα, οι ΗΠΑ κατάφεραν να βελτιωθούν και στις 3 κατηγορίες και μετά από άνοδο τεσσάρων θέσεων βρέθηκαν στη 12η θέση του πίνακα.
Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ σημείωσαν καλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα του ταλέντου με τις δυο χώρες να ξεχωρίζουν μεταξύ των ασιατικών χωρών. Όπως σημειώνει ο IMD, η παρουσία της Κίνας στο δεύτερο μισό του πίνακα εξηγείται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη προσέλκυση ταλαντούχων ξένων εργαζομένων αλλά και για το γεγονός πως τα δημόσια έξοδα για την παιδεία είναι σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προηγμένων οικονομιών.

Η Αυστραλία ξεπέρασε την γείτονα Νέα Ζηλανδία, με τα δυο κράτη να εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ετοιμότητας και ελκυστικής ποιότητας ζωής. Μικρή βελτίωση υπήρξε στην ικανότητα του Ισραήλ να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ταλαντούχους εργαζόμενους που το βοήθησαν να φτάσει στο top 20. Με εξαίρεση το Ισραήλ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής είναι καταδικασμένα στο χαμηλότερο μισό του πίνακα, όπως και οι οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και της Νοτίου Αφρικής που βρέθηκε στην 50η θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ