19 σημάδια ότι είστε ναρκισσιστές (και ας μην το ξέρετε)
Οι ναρκισσιστές κυκλοφορούν παντού ανάμεσά μας. Πώς μπορεί κανείς να τους ξεχωρίσει;
Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω 19 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είσαι και εσύ ο ίδιος ναρκισσιστής και να μην το ξέρεις!
Οι ναρκισσιστές όταν χάνουν σε έναν αθλητικό αγώνα θα προσπαθήσουν να ταπεινώσουν τον διαιτητή, ενώ αν κερδίσουν θα αντιδράσουν υπερβολικά, θα προσβάλλουν τους αντιπάλους τους, θα τα... σπάσουν στο γήπεδο.
Οι ναρκισσιστές έχουν μόνιμα ένα παράπονο για τον κόσμο. Αισθάνονται πάντα ότι δικαιούνται κάτι καλύτερο και πιστεύουν πάντα ότι δεν έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει.
Οι ψυχολόγοι μιλούν για τα δύο πρόσωπα του ναρκισσισμού. Στο ένα άκρο υπάρχει ο υπερ-επιθετικός, υπερ-δυνατός τύπος. Αλλά υπάρχει και μια πιο ήπια μορφή ναρκισσισμού. Ονομάζεται «συγκαλυμμένος ναρκισσισμός», ο οποίος υποδηλώνεται από την εσωστρέφεια, την υπερευαισθησία, την άμυνα και την ανησυχία.
Και οι δύο αυτές αποχρώσεις του ναρκισσισμού μοιράζονται έναν κοινό πυρήνα εγωκεντρικότητας, αλαζονείας και τάσης για ενδιαφέρον μόνο για τις δικές τους ανάγκες και πλήρη άγνοια για τις ανάγκες των άλλων.
Πολλοί ναρκισσιστές είναι ξερόλες και αισθάνονται άβολα όταν συναντούν συναδέλφους και φίλους τους. Εχουν μια αξιοσημείωτη αίσθηση ανωτερότητας και υποτιμούν όλους όσους συναναστρέφονται.
Οι ναρκισσιστές συχνά διαπληκτίζονται με τους ανθρώπους που συναναστρέφονται και συνήθως βρίζουν και βλαστημούν. Επίσης, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν σεξουαλικά υπονοούμενα, θέλοντας να υποτιμήσουν τον άλλον.
Οι ναρκισσιστές συχνά πιστεύουν ότι οι απόψεις τους είναι εγγενώς ανώτερες από αυτές των άλλων ανθρώπων. Αλλά αυτό που πραγματικά εκτιμούν είναι η προσοχή που λαμβάνουν για τις απόψεις τους αυτές.
Για παράδειγμα, ένα άτομο με ναρκισσισμό μπορεί να πιστεύει ότι έχει στενότερη σχέση με το Θεό - αλλά είναι πιο σημαντικό γι 'αυτόν ότι άλλοι άνθρωποι αναγνωρίζουν αυτή τη σύνδεση και θαυμάζουν την βαθιά αίσθηση πνευματικότητας.
Οι «εκδικητικοί» ναρκισσιστές γενικά γνωρίζουν ότι η εκφοβιστική ή αντικοινωνική συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Αλλά αισθάνονται καλά ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο επειδή αισθάνονται συνεχώς ότι έχουν αδικηθεί. Και όταν ακούνε παράπονα από τους άλλους συνήθως απαντούν «αυτό δεν το εννοούσα».
Οι ναρκισσιστές συνήθως έχουν ηγετικές θέσεις αφού είναι σε θέση να επιβάλλονται στους άλλους και να εκπληρώνουν την ανάγκη τους για καθοδήγηση.
Μετά από 34.653 συνεντεύξεις, ο ψυχολόγος Frederick Stinson διαπίστωσε ότι οι άντρες τείνουν να είναι πιο ναρκισσιστές από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια ζωής τους.
Ο ναρκισσισμός πιστεύεται ότι κορυφώνεται κατά την εφηβεία και μειώνεται με την ηλικία.
Οταν εκδηλώνει κανείς τα συναισθήματά του μπροστά στους άλλους, χτίζει ένα δεσμό μαζί τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι ναρκισσιστές δεν εκδηλώνουν ποτέ δημοσίως τα συναισθήματά τους. Και όταν κινδυνεύουν να... αποκαλυφθούν απλά αλλάζουν θέμα συζήτησης.
Οι ναρκισσιστές χαρακτηρίζονται γενικά ως πιο κομψοί και σωματικά ελκυστικοί, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο Simine Vazire, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα...
Η Anita Vangelisti, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, διαπίστωσε ότι οι ναρκισσιστές συνήθως προτιμούν να κρατούν τη συζήτηση επικεντρωμένη στον εαυτό τους, «κάνοντας υπερβολικές κινήσεις με τα χέρια τους, μιλώντας δυνατά και δείχνοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος όταν οι άλλοι μιλούν».
Υπάρχει μια κατηγορία ναρκισσιστών που είναι σαγηνευτικοί.
Αυτοί οι άνθρωποι ερωτεύονται εύκολα και γρήγορα, συχνά με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολύ καλά. Πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους είναι τέλειοι - το τέλειο συμπλήρωμα στην τελειότητα τους - μέχρι να καταλάβουν ότι ο σύντροφός τους δεν είναι τέλειος και να τον χωρίσουν.
Οι ψυχολόγοι Joshua Foster στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα και ο W. Keith Campbell στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζιας διαπίστωσαν ότι οι ναρκισσιστές είναι πιο πιθανό να απατήσουν τους συντρόφους τους, όταν πιστεύουν ότι τους έχουν... δέσει.
Η λογική των ναρκισσιστών λέει ότι αν βρω κάποιον τέλειο, θα τον έχω από κοντά για να εξελίξω τη δική μου τελειότητα. Με αυτό στο μυαλό οι ναρκισσιστές είναι ζεστοί με αυτούς που θεωρούν τέλειους και στη συνέχεια απογοητεύονται βαθιά όταν διαπιστώσουν ότι δεν είναι τέλειοι.
«Η αναζήτηση του θαυμασμού είναι σαν ναρκωτικό για τους ναρκισσιστές», δήλωσε ο Mitja D. Back, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Mainz της Γερμανίας. Γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν τώρα δεν θα τους επικροτούν για πάντα, φροντίζουν να χτίζουν το... επόμενο κοινό τους.
Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι ναρκισσιστές συνήθως διατηρούν μόνο αδύναμες σχέσεις.
Είναι αυτός ο περίεργος συνδυασμός κατά την παιδική ηλικία που φαίνεται να κάνει κάποιους αθεράπευτα ναρκισσιστές.
Οι ναρκισσιστές άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικούς τρόπους επιλογής φίλων.
Οι γυναίκες επιλέγουν ως φίλους τους άνδρες με υψηλή κοινωνική θέση. Οι άντρες επιλέγουν φίλους που θα μπορούν να τους στηρίξουν στα συναισθηματικά τους.
Εχοντας πάντα τον έλεγχο, οι ναρκισσιστές διατηρούν την αίσθηση της απόλυτης αυτονομίας - την οποία τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται.