Το σύνδρομο του απατεώνα -Γιατί βλάπτει τη καριέρα σας
Το σύνδρομο του απατεώνα επινοήθηκε το 1978 από τις κλινικούς ψυχολόγους Dr. Pauline R. Clance και Suzanne Α. Imes και αναφέρεται σε φιλόδοξα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τα επιτεύγματά τους σε τομείς όπως η δουλειά και διακατέχονται από έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως «απάτη».
Μήπως είστε ένα από αυτά;
Αρκετοί εργαζόμενοι μπορεί να είναι ικανοί και να έχουν επιτυχίες, ωστόσο, πιστεύουν ότι είναι απατεώνες και δεν αξίζουν όσα κατάφεραν. Εκτιμούν πως τα επιτεύγματά τους είναι αποτελέσματα τύχης ή εξαπάτησης των άλλων και αρνούνται να δεχθούν ότι είναι πιο ικανοί από ότι πιστεύουν.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το 70% των εργαζομένων σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο έχει νιώσει μία φορά τουλάχιστον ότι είναι «απατεώνες». Μάλιστα, μελέτες διαπιστώνουν ότι το σύνδρομο του απατεώνα είναι πιο συχνό μεταξύ των γυναικών με υψηλές επιδόσεις.
Το σύνδρομο του απατεώνα, εκτός από επίπτωση στην αυτοπεποίθησή σας, μπορεί να βλάψει και την καριέρα σας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ. Οι Δρ. Mirjam Neureiter και Eva Traut-Mattausch, σε μελέτη 238 αποφοίτων, διαπίστωσαν πως το σύνδρομο του απατεώνα επηρεάζει την επαγγελματική εξέλιξη και την προσαρμοστικότητα των ατόμων σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα. Ορισμένοι, δε, περιορίζουν τις πιθανότητες να επιτύχουν όλα όσα επιθυμούν ακόμα και εάν είναι πολύ φιλόδοξοι.
Για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες στη δουλειά σας, το καλύτερο θα ήταν να περιορίσετε το αίσθημα της «απατεωνιάς». Καιρός είναι να αλλάξετε τρόπο σκέψης και να μην κάνετε αυστηρή κριτική στον εαυτό σας. Σκεφτείτε διαφορετικά και μην ψάχνετε συνεχώς αποδείξεις που αποδεικνύουν ότι τα καταφέρνετε. Αναγνωρίστε τις επιτυχίες σας και νιώστε περήφανοι γι’ αυτές, δεν είναι ντροπή.