Συνέντευξη για δουλειά: Μάνατζερ περιγράφουν 15 συχνά λάθη
«Να μην προσέλθετε στο ραντεβού εγκαίρως, να μην είστε ντυμένοι κατάλληλα, να μην κάνετε to the point ερωτήσεις». Αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορούν να απογοητεύσουν έναν εργοδότη σε μια συνέντευξη για δουλειά και να τον αποτρέψουν από το να προχωρήσει στην πρόσληψη. Τι άλλο, όμως, μπορεί να τους ενοχλήσει;
Οταν στο Reddit τέθηκε το ερώτημα για λάθη που -χωρίς να το καταλαβαίνουν- κάνουν οι υποψήφιοι για μια θέση εργασίας κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων για δουλειά, δόθηκαν οι εξής απαντήσεις.
«Οταν κάποιος προσέρχεται σε μια συνέντευξη για δουλειά έχει δικαιολογημένα άγχος, το οποίο κάποιες φορές τον ωθεί στο να φθάσει στο σημείο του ραντεβού πολύ νωρίτερα. Είναι σωστό να ξεκινά κανείς νωρίτερα από το σπίτι του όταν έχει μια συνέντευξη για δουλειά, γιατί δεν γνωρίζει τι μπορεί να του τύχει στο δρόμο προς το ραντεβού. Αλλά είναι λάθος να χτυπάει το κουδούνι μισή ώρα πριν το προκαθορισμένο ραντεβού. Αν φθάσετε νωρίτερα κάντε μια βόλτα το τετράγωνο, πιείτε έναν καφέ και χτυπήστε το κουδούνι το πολύ 10 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που έχετε συμφωνήσει. Ποτέ νωρίτερα».
Η συμβουλή των μάνατζερ είναι: «Μην προσποιηθείτε αυτόν που θα θέλατε να είστε. Οι άνθρωποι που σας έχουν καλέσει σε συνέντευξη μπορούν να καταλάβουν όταν ΄πουλάτε΄ κάτι που δεν είστε και σίγουρα αυτό θα είναι ένας αποτρεπτικός λόγος για να σας προσλάβουν».
«Υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι οι οποίοι προσπαθούν να ροκανίσουν το χρόνο, μιλώντας για ήσσονος σημασίας πράγματα και χρονοτριβώντας, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν τις δύσκολες ερωτήσεις. Πρώτον αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό και δεύτερον δεν υπάρχει περίπτωση να προσληφθεί κάποιος αν δεν απαντήσει στις δύσκολες ερωτήσεις».
«Υπάρχουν υποψήφιοι που προσέρχονται σε μια συνέντευξη για δουλειά και δείχνουν να μην γνωρίζουν το παραμικρό για την εταιρεία και τη θέση εργασίας που διεκδικούν. Ενα πέρασμα από την ιστοσελίδα με τις πληροφορίες για την εταιρεία αρκεί για να καταλάβετε τη φιλοσοφία της. Και αν δεν καταλαβαίνετε κάτι από αυτά, απλά ρωτήστε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης».
«Είναι λάθος να μιλάτε πάνω -παράλληλα- με τον άνθρωπο που σας παίρνει τη συνέντευξη, όπως εξίσου ενοχλητικό είναι να τον διακόπτετε συνεχώς ή να συμπληρώνετε τις φράσεις του».
«Μια συνέντευξη για δουλειά είναι μια ευκαιρία να καταλάβετε αν η προτεινόμενη θέση σας ταιριάζει. Ρωτήστε τι προκλήσεις θα αντιμετωπίσετε, τη στρατηγική των τμημάτων της εταιρείας για τον επόμενο χρόνο, πώς είναι μια μέση εργασιακή ημέρα. Ετσι δείχνετε ενδιαφέρον και θα μάθετε αρκετά πράγματα που ίσως σας φανούν αργότερα χρήσιμα, ενώ θα μετατρέψετε και μια άχαρη επίσημη συνέντευξη σε μια άτυπη συζήτηση».
«Οι μάνατζερ λένε ότι είναι μέγα λάθος των συνεντευξιαζομένων να προσπαθούν να μπλοφάρουν με ερωτήσεις προκειμένου να κρύψουν ότι έχουν καμία εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Είναι πολύ καλύτερο κάποιος να είναι ειλικρινής και να δηλώσει ότι δεν έχει εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα αλλά ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα και να εξελιχθεί. Οι μάνατζερ συνηθίζουν να λένε ότι ψάχνουν για άτομα με σωστή νοοτροπία και όχι για κάποιον που ξέρει τα πάντα».
«Η συνέντευξη για μια δουλεία δεν είναι ωραίο να μετατρέπεται σε μια διαμαρτυρία για την προηγούμενη εργασία του συνεντεξιαζόμενου. Σίγουρα ένας εργοδότης δεν θέλει να προσλάβει ένα άτομο το οποίο παραπονιέται πολύ. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πικρίες από προηγούμενες δουλειές αλλά το να τις εξωτερικεύει κάποιος σε μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας δεν είναι ωραία εικόνα. Οι εργοδότες σε κάθε περίπτωση δεν θέλουν να προσλάβουν άτομα τα οποία είναι πολύ αρνητικά ή διαμαρτύρονται έντονα».
«Υπάρχουν άτομα τα οποία προσέρχονται για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας και παρουσιάζουν ένα αρχηγικό προφίλ. Παρουσιάζουν τον εαυτό τους σαν ξερόλα, μοναχικό λύκο που θα έρθει στην εταιρεία να δώσει το στίγμα του και λύσεις σε κάθε τι. Και μπορεί οι φιλοδοξίες, οι ικανότητες και το μυαλό ενός υποψηφίου να είναι κεφάλαια για μια εταιρεία ωστόσο η εταιρεία σε κάθε περίπτωση θέλει να προσλάβει έναν ομαδικό παίκτη. Εάν δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας με την ομάδα τότε θα εξελιχθείτε σε πρόβλημα για την εταιρεία και έτσι, όσο έξυπνος και να είστε, θα καταλήξετε άχρηστος για την εταιρεία. Οταν, λοιπόν, ερωτηθείτε για τις ικανότητές σας στην ομαδική εργασία μην προσπαθήσετε να καυχηθείτε για το ότι βγάζετε όλη τη δουλεία μόνος σας και ότι οι συνεργάτες σας ήταν ηλίθιοι, γιατί δεν θα εντυπωσιάσετε κανέναν».
«Μην αντιμετωπίζετε τη συνέντευξη σαν να είναι σπατάλη χρόνου, ακόμη και αν διαθέτετε όλα τα προσόντα για τη θέση. Υπάρχει λόγος που είστε στη θέση του συνεντευξιαζόμενου και αυτός ο λόγος ίσως να είναι η συμπεριφορά σας».
«Μην παρφουμαριστείτε σαν να μην υπάρχει αύριο για να πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Αν αμφιβάλλετε για το πόσο άρωμα πρέπει να βάλετε, καλύτερα μην βάλετε καθόλου».
«Απαντήστε στην ερώτηση που σας γίνεται. Ακούγεται απλό αλλά πολλοί υποψήφιοι όταν τους γίνεται μια ερώτηση απαντούν άλλα αντί άλλων προσπαθώντας να πάνε την κουβέντα εκεί που επιθυμούν οι ίδιοι».
«Το αν σκοπεύετε να πάρετε διαζύγιο ή να χωρίσετε ή άλλες παρόμοιες προσωπικές πληροφορίες δεν χρειάζεται να το γνωστοποιήσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Είναι απλά πληροφορίες που δεν χρειάζονται».
«Ενας συνεντευξιαζόμενος για δουλειά άρχισε να κάνει τη μια ερώτηση πίσω από την άλλη καθιστώντας αδύνατο να τον διακόψω και να του κάνω εγώ τις ερωτήσεις που ήθελα χωρίς να γίνω αγενής. Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε εσείς τη συνέντευξη, χρησιμοποιήστε σύντομα περιγραφικά παραδείγματα για να απαντήσετε στις ερωτήσεις και αφήστε τη διαδικασία να κυλήσει ομαλά».
«Για εμένα προσωπικά ένα πράγμα είναι άβολο και αμήχανο. Οταν με ρωτάνε ΄Λοιπόν, πώς τα πήγα;΄. Ποτέ δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτό. Είναι βασικά σαν να ρωτάνε ΄Την πήρα τη δουλειά;΄.Συνήθως απαντώ χρειάζεται να το δούμε ή κάτι τέτοιο. Την ερώτηση αυτή την κάνουν συνήθως άτομα που δεν τα έχουν πάει καθόλου καλά στη συνέντευξη».