Πότε μια δουλειά παραείναι... καλή για να είναι αληθινή

NEWSROOM
Πότε μια δουλειά παραείναι... καλή για να είναι αληθινή
Φωτο: Shutterstock

Πολλές φορές ορισμένες θέσεις εργασίας φαντάζουν εξαιρετικά ελκυστικές και δελεαστικές. Ιδανικές, μια δουλειά που πάντα ονειρευόσασταν! Ωστόσο πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Πότε μια πρόταση για να αλλάξετε δουλειά παραείναι καλή για να είναι αληθινή; Πότε μια θέση εργασίας δεν είναι αυτό που φαίνεται; Πως μπορείτε να αποφύγετε την εμπλοκή σας σε ένα «εργασιακό απατηλό όνειρο»; Οι ειδικοί καριέρας απαριθμούν τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια που προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά ή αλλιώς η δουλειά των ονείρων σας είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή!

Είναι πολύ πιθανό, προειδοποιούν οι ειδικοί καριέρας, μερικές σούπερ προτάσεις να προέρχονται από εταιρείες που άλλα λένε και άλλα εννοούν ή με πολύ τοξικό περιβάλλον. Και πάντα υπάρχουν ορισμένα σημάδια, ορισμένες προειδοποιήσεις που θα πρέπει να σας κάνουν τουλάχιστον επιφυλακτικούς και να το σκεφτείτε διπλά πριν πείτε το μεγάλο ναι σε μια νέα προσφορά εργασίας:

-- Ο μισθός που σας προσφέρουν είναι εξαιρετικά υψηλός. Για ποιο λόγο; Αν το μέγεθος του μισθού είναι ανεξήγητα μεγάλο, τότε προφανώς οι εργοδότες βρίσκονται σε απόγνωση και θέλουν να προσλάβουν κάποιον άμεσα για να λύσει κάποιο πρόβλημα και ενδεχομένως γιατί κανένας άλλο δεν θέλησε αυτή τη θέση.

-- Οι λεκτικές υποσχέσεις είναι πάντα ύποπτες και μεταφράζονται πάντα σε «μη εκπλήρωση».

-- Οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς. Η ασάφεια σημαίνει έλλειψη οργάνωσης και μη σταθερότητα.

-- Η τεράστια προθυμία στο να κάνουν μια πρόσληψη και η απαίτηση να τους δώσετε μια απάντηση εκείνη τη στιγμή. Οι σοβαρές εταιρίες βλέπουν αρκετούς υποψήφιους πριν προχωρήσουν σε μια πρόσληψη και διαμεσολαβεί πάντα χρόνος ανάμεσα στο ραντεβού και την υπογραφή.

-- Δεν υπάρχει επίσημη συνέντευξη. Τα περίφημα interviews δεν βοηθούν μονάχα τις εταιρίες να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα προσλάβουν αλλά και τους εργαζομένους να πάρουν μια ιδέα για τις προθέσεις της εταιρίας και το εργασιακό περιβάλλον.

-- Αν είστε εσείς που κάνετε όλο το follow up. Αν είστε εσείς που επικοινωνείτε πάντα πρώτος, αυτό σημαίνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στους υπαλλήλους και ανοργανωσιά.

-- Όταν ποσοστό εναλλαγής του προσωπικού στις θέσεις εργασίας είναι υψηλό, τότε το εργασιακό περιβάλλον είναι πιθανόν τοξικό.

-- Όταν ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία προκαταβολικά, είναι εξαιρετικά πιθανόν να βρίσκεται αντιμέτωπος- η με μια επιχείρηση απάτης.

-- Αν σας ζητούν να βάλετε χρήματα για να ξεκινήσετε να εργάζεστε με την υπόσχεση πως στην πορεία θα λαμβάνεται έναν υψηλό βαθμό, τότε αυτό αυτομάτως εγείρει υποψίες και οφείλετε να απομακρυνθείτε.

-- Αν απλά το ένστικτό σας σάς λέει να είστε προσεκτικός- η, δεν έχετε παρά να το ακούσετε. Συχνά στη διαδικασία μιας πρόσληψης, ο ενδιαφερόμενος διαισθάνεται αν κάτι δεν πάει καλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ