El Profesor: Η νέα στήλη του Economistas
Το στοίχημα των εκλογών...
Οι έμπειροι παίχτες των αγορών πιθανότατα γνωρίζουν ότι οι τιμές των μακροπρόθεσμων παραγώγων του πορτοκαλιού, δηλαδή το ύψος του premium ή discount με το οποίο διαπραγματεύονται στην αγορά παραγώγων, έχουν καλύτερη προβλεπτική ικανότητα για το πως θα εξελιχθεί η ετήσια παραγωγή πορτοκαλιών (που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες) από την πρόβλεψη των μετεωρολόγων για την εξέλιξη του καιρού! Η σοφία του πλήθους. Για τα αποτελέσματα των εκλογών ασφαλώς δεν υπάρχουν παράγωγα, υπάρχουν όμως στοιχήματα. Ποιο θα είναι πρώτο κόμμα, τα ποσοστά των κομμάτων, τη διαφορά μεταξύ τους κ.α. στοιχήματα που δείχνουν τι πιστεύει ο κόσμος ή πιο σωστά τι θεωρεί αυτός που βάζει το στοίχημα ότι πιστεύουν οι άλλοι. Λίγες ημέρες πριν κλείσουν τα στοιχήματα και πάρουμε το δρόμο προς τις κάλπες η εικόνα, σύμφωνα με τα πονταρίσματα, έχει ως εξής: η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη με απόδοση 1,05, έναντι 7,50 για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από εκεί και πέρα η εικόνα δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρη. Το ποσοστό της ΝΔ δίνει απόδοση 1,90 αν είναι πάνω από 31,5% και 1,85 αν είναι κάτω του 31,5%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η απόδοση διαμορφώνεται στο 1,87 τόσο αν είναι πάνω από 25,5% όσο και αν είναι κάτω από 25,5%. Σε ό,τι αφορά τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ η απόδοση διαμορφώνεται στο 1,55 για διαφορά μέχρι 5 μονάδες και 2,35 για διαφορά άνω των 5 μονάδων.
...Και η ψήφος της αγοράς
Είναι πιο αξιόπιστα τα στοιχήματα από τις δημοσκοπήσεις; Μάλλον όχι, γιατί το πιθανότερο είναι και εκεί να μην υπάρχει ικανοποιητικό βάθος. Σε κάθε περίπτωση η ώρα της κάλπης πλησιάζει: Κυριακή κοντή γιορτή. Και η αγορά μπορεί να μην ψηφίζει αλλά αντιδρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά βλέπει και ελπίζει σε κυβερνητική αλλαγή και ένα μέρος του ράλι των τιμών τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην προσδοκία αλλαγής κυβέρνησης. Έτσι οι ευρωεκλογές αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το αποτέλεσμα θα αποτελέσει ένα crash test για τις προσδοκίες της αγοράς. Μια μεγάλη διαφορά, άνω των 6 - 7 μονάδων θα προκαλέσει ενθουσιασμό και θα τροφοδοτήσει ισχυρή άνοδο. Αντίθετα μια μικρή διαφορά κάτω των 3 μονάδων θα αποτελέσει αρνητική έκπληξη με ανάλογη επίπτωση στις μετοχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά κανόνα τα κόμματα που κέρδισαν ευρωεκλογές και ακολούθησαν σύντομα εθνικές εκλογές, στις εθνικές εκλογές διεύρυναν ακόμα περισσότερο το ποσοστό τους.
Η ΔΕΗ ως εθνικό κεφάλαιο
Ποια είναι ο δέουσα αντίδραση όταν η μετοχή σου βρίσκεται στα τάρταρα και ο ορκωτός δηλώνει «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους»; Δηλώνεις ότι πρόκειται για μια ισχυρότατη επιχείρηση που αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, και συνεχίζει ακάθεκτος! Μπορεί να μην πείθεις πολλούς αλλά τουλάχιστον κερδίζεις το χαμόγελο του πρωθυπουργού.
Ο Μυλωνάς στους διευθυντές καταστημάτων
Την ευκαιρία να παρουσιάσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας στους διευθυντές καταστημάτων αλλά και σε άλλα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας είχε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς το Σάββατο, στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει η τράπεζα. Ο κ. Μυλωνάς μίλησε για το business plan, τη νέα δομή της τράπεζας, εκκρεμότητες όπως το ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και τους στόχους πωλήσεων που θα έχει κάθε κατάστημα. Αυτό το τελευταίο δεν ενθουσίασε...
Η ρετσίνα και το αεροπλάνο
Διαβάζοντας για τις εξελίξεις στην Οινοποιία Μαλαματίνας, γνωστή για τη ρετσίνα της, σε δυο μόνο αράδες περιλαμβάνεται η απάντηση στο ερώτημα τι πήγε στραβά με μεγάλο μέρος του εγχώριου επιχειρείν τα προηγούμενα χρόνια: στις ενέργειες για την εξυγίανση της εταιρίας περιλαμβάνονται η ρευστοποίηση αεροσκάφους (!) και σκάφους θαλάσσης ιδιοκτησίας της εταιρίας. Εις υγείαν!
Πρώτη φορά Αριστερά
Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση μοιράζει προεκλογικά επιδόματα, λίγο πριν εκλογές. Το ίδιο είχε κάνει και ο Κώστα Καραμανλής το 2007 και ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά, με τον Αλέξη Τσίπρα, που τα χρήματα μπαίνουν λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών! Με το ρυθμό αυτό δεν είναι μακριά η στιγμή, που έξω από την κάλπη θα περιμένουν τους ψηφοφόρους εκπρόσωποι κυβέρνησης με δυο φακελάκια: το φακελάκι με τα μετρητά και το φακελάκι με το σωστό, το δημοκρατικό, ψηφοδέλτιο.
Deja vu
«Θέλω να απευθυνθώ σε κάθε συνταξιούχο: η ψήφος σου είναι ψήφος εμπιστοσύνης και έγκρισης της 13ης σύνταξης και διατήρησης της ή είναι ψήφος απόρριψης». Κάτι σαν το δημοψήφισμα του 2015. Τότε που το Ναι ή Όχι αφορούσε το αν θέλουμε τη λιτότητα. Μόνο που ο θρίαμβος του όχι στη λιτότητα οδήγησε στο 4ο Μνημόνιο με το οποίο το… «τερματίσαμε» με τη λιτότητα.