Ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση των «κόκκινων» δανείων
Η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Το νέο πλαίσιο έρχεται να αντικαταστήσει έναν εξαιρετικά προβληματικό νόμο, τον Νόμο Κατσέλη, ο οποίος αποτέλεσε δυναμίτη στα θεμέλια των τραπεζών καθώς στην πράξη προσέφερε προστασία στους πάντες. Ο νόμος Κατσέλη δημιούργησε μια νέα σχολή κακοπληρωτών, βέβαιων ότι δεν θα είχαν την παραμικρή επίπτωση. Έτσι τα θεωρητικά πιο ασφαλή τραπεζικά δάνεια, τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, είχαν συμπεριφορά που θύμιζε καταναλωτικό δάνειο. Πολλοί, με την ίδια άνεση που δεν πλήρωναν ένα μικρό καταναλωτικό δάνειο ή το λογαριασμό της ΔΕΗ δεν πλήρωναν και το στεγαστικό τους δάνειο. Κάπως έτσι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ανήλθαν στα 27 δισ. ευρώ εκτροχιάζοντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Το νέο πλαίσιο προστασίας θα βάλει τέλος στην κατάσταση αυτή. Το νέο πλαίσιο θα επιτρέψει τις τράπεζες να προχωρήσουν μπροστά με μεγαλύτερη ορατότητα, τους επενδυτές να υπολογίσουν με χαρτί και μολύβι τι μπορούν να περιμένουν, ανοίγοντας τον δρόμο για την αντιμετώπιση του δυσκολότερου σκέλους των προβληματικών δανείων. Η αγορά δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει ακόμα, έχοντας χάσει την πίστη της μετά την ακινησία και τις κακές επιλογές τόσων ετών, τη σημασία της συμφωνίας και της αντιμετώπισης των στεγαστικών προβληματικών δανείων, και παραμένει σε αποτιμήσεις που παραπέμπουν σε επικείμενη καταστροφή.
Ωστόσο, η συμφωνία σε συνδυασμό με τα σχέδια της ΤτΕ και του ΤΧΣ, για τη δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν να επιτύχουν τη μεγάλη επιστροφή των τραπεζών σε συνθήκες κανονικότητας.