Τράπεζες: Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

Φωτο: Shutterstock

Σε πολύ γενικές γραμμές οι τράπεζες διαμεσολαβούν μεταξύ αυτών που έχουν ρευστότητα και δεν τη χρειάζονται άμεσα, και αυτών που δεν έχουν ρευστότητα αλλά την χρειάζονται για επενδυτικούς ή καταναλωτικούς σκοπούς.

Οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται λεφτά των τραπεζών. Κατά κύριο λόγο διαχειρίζονται λεφτά των καταθετών, λεφτά των πολιτών. Τα λεφτά των μετόχων δεν αποτελούν παρά το 10% των ισολογισμών των τραπεζών. Τα υπόλοιπα, εν πολλοίς, είναι των πολιτών.

Αν μια τράπεζα έχει 100 ευρώ ενεργητικό από αυτά τα 10 ευρώ είναι των μετόχων και τα υπόλοιπα 90 ευρώ είναι των καταθετών, καταθέσεις που έχουν μετασχηματιστεί σε δάνεια. Έτσι αν μια τράπεζα αποτύχει, διότι τα 90 ευρώ που έχει χορηγήσει σε δάνεια δεν αποπληρώνονται, τότε οι μέτοχοι χάνουν τα 10 ευρώ και οι καταθέτες τα 80 ευρώ. Και επειδή η πρακτική θέλει οι καταθέσεις να μην κινδυνεύουν με «κουρέματα», τότε τις ζημιές των 90 ευρώ των «κόκκινων» δανείων τα επιβαρύνεται, μέσω ανακεφαλαιοποίησης, η κοινωνία και οι φορολογούμενοι.

«Κουρέματα», διαγραφές οφειλών, ευνοϊκές ρυθμίσεις και πολλά άλλα που με τόσο ευκολία κατα καιρούς υπόσχονται οι πολιτικοί έχουν σοβαρό κόστος. Κόστος που κατά βάση, δεν επιβαρύνει ούτε τους τραπεζίτες, ούτε τους δανειστές, ούτε κάποιον αόρατο τρίτο αλλά την κοινωνία: τους φορολογούμενους και τις μελλοντικές γενιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ