Οι τράπεζες και το κενό αγοράς

Φωτο: Shutterstock

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελός τους. Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να τρέξουν ...χθες για να προλάβουν να μειώσουν το τεράστιο απόθεμα των «κόκκινων» δανείων.

Ωστόσο η «βύθιση» των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών, το τελευταίο εξάμηνο, δεν έχει λογική: οι τράπεζες πέρασαν το stress test της ΕΚΤ, η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, η ρευστότητα βελτιώνεται, στα «κόκκινα» δάνεια καταγράφεται πρόοδος.

Επιπλέον τόσο το φιλόδοξο σχέδιο για την μείωση των «κόκκινων» δανείων (και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου) της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και του σχεδίου του ΤΧΣ αποτυπώνουν την έντονη κινητικότητα που επικρατεί για την υλοποίηση μη συμβατικών λύσεων και την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακόμα περισσότερο, η Eurobank, υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο με την έμμεση ενίσχυση της τράπεζας με νέα κεφάλαια ύψους σχεδόν 1 δισ. και την θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένου του stress test που οι εγχώριες τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον περασμένο Μάιο, όχι μόνο δεν έχουν αξιολογηθεί θετικά από την αγορά αλλά αντίθετα οι μετοχές τους, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, διαλύονται : -72% η Τράπεζα Πειραιώς, -58% η Εθνική Τράπεζα, -43% η Alpha Bank και -40% η Eurobank. Η ένταση αυτή δεν έχει καμία οικονομική λογική.

Έχει όμως κερδοσκοπική λογική: μια ομάδα – παρέα επενδυτών από το Λονδίνο που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις και εκμεταλλεύονται την πλήρη απαξίωση της χώρας και της κεφαλαιαγοράς, γκρεμίζοντας με λίγα εκατομμύρια τις τραπεζικές μετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ