Σε ποια χώρα ανακυκλώνουν τα κοσμήματα μετά το ράλι του χρυσού
Η άνοδος της τιμής του χρυσού ωθεί πολλούς Ινδούς να ανταλλάξουν χρυσά κοσμήματα με νέα κομμάτια, καθώς η ζήτηση αυξάνεται κατά την περίοδο των γάμων στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως μετά την Κίνα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Ολοένα και περισσότεροι Ινδοί επιθυμούν να ανακυκλώσουν τον χρυσό τους και οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν ότι οι εισαγωγές θα παραμείνουν υπό πίεση τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Surendra Mehta, εθνικός γραμματέας της India Bullion and Jewellers Association. Οι καταναλωτές αγοράζουν χρυσό για να τον προσφέρουν ως δώρα στους γάμους, αλλά κατά τα άλλα μένουν σε μεγάλο βαθμό μακριά από την αγορά, πρόσθεσε.
«Οι γαμήλιες αγορές είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Ashish Pethe, εταίρος στο Waman Hari Pethe Jewellers. Οι τιμές στην Ινδία κυμαίνονται γύρω στις 60.000 ρουπίες (720 δολάρια) για 10 γραμμάρια και ορισμένοι καταναλωτές προσαρμόζουν τις αγορές τους ανταλλάσσοντας παλιά κοσμήματα με νέα, είπε.
Τα δώρα από χρυσό στους γάμους, θεωρούνται σημάδι καλοτυχίας για αυτό και οι Ινδοί ξοδεύουν πολλά χρήματα για κοσμήματα, όπως αναφέρει το Bloomberg.Οι περισσότεροι Ινδοί «δένονται με τα δεσμά του γάμου» το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Τα νοικοκυριά και οι ναοί στη χώρα κατέχουν συνολικά περίπου 25.000 τόνους του πολύτιμου μετάλλου. Η Ινδία εισήγαγε 220 τόνους χρυσού το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, 19% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε την Δευτέρα το ιστορικό της υψηλό, φθάνοντας πάνω από τα 2.100 δολάρια ανά ουγκιά (31,1 γραμμάρια), καθώς αρκετοί traders μοιάζουν να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την επόμενη χρονιά.
Το πολύτιμο μέταλλο έφθασε τα 2.135,39 δολάρια ανά ουγκιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές, ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφτηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας.
Ο «βασιλιάς» των εμπορευμάτων χρυσός, αποτελεί παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις γεωπολιτικές συνθήκες -πόλεμος στο Ισραήλ και την Ουκρανία- τότε μπορεί εύκολα να εξηγηθεί το ράλι των τελευταίων ημερών και το ιστορικό υψηλό των 2.110 δολαρίων τα ξημερώματα της Δευτέρας. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ του χρυσού ήταν στις 7 Μαρτίου 2022, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.