Shein: Μετά την εδραίωση στο παγκόσμιο εμπόριο, θέλει να «περάσει την πόρτα» της Wall Street

Shein

Η Shein έχει εκκινήσει διαδικασίες για να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχοντας καταθέσει εμπιστευτική αίτηση (όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ), στην προσπάθεια που κάνει η εταιρεία ρούχων να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.

Η είδηση ότι η Shein θέλει να μπει στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ δεν είναι καινούργια. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες για τις κινήσεις που κάνει η εταιρεία προς αυτή την κατεύθυνση και όπως αναφέρει το CNBC οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά.

Η εταιρεία λιανικής πώλησης φθηνών ενδυμάτων αποτιμήθηκε τελευταία στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να είναι έτοιμη να διαπραγματεύεται στις δημόσιες αγορές το συντομότερο το 2024, δήλωσαν πηγές με γνώση επί του θέματος. Δεν είναι σαφές πόσο αξίζει σήμερα η εταιρεία, αλλά η αποτίμηση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ της Shein και των συμβούλων με τους οποίους συνεργάζεται, ανέφερε η ίδια πηγή.

Shein

Η κατάθεση εμπιστευτικής αίτησης είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο. Επιτρέπει στις εταιρείες να επικοινωνούν με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στην αίτησή τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, η Shein θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διορθώσεις στα έγγραφά της και θα απαντήσει στις πολυάριθμες ερωτήσεις της Επιτροπής.

Η κατάθεσή της θα δημοσιοποιηθεί μόλις η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή της. Τότε, όλες οι επαφές με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι αλλαγές στα έγγραφά της θα δημοσιοποιηθούν επίσης.

Η Shein έχει σημειώσει μια αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια αφού κέρδισε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο με τα μοντέρνα της σχέδια, την μεγάλη ποικιλία και τις πολύ χαμηλές τιμές. Όμως, η Shein αντιμετώπισε και πολλές δυσκολίες στην πορεία της και βρέθηκε αντιμέτωπη σε σοβαρές κατηγορίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, καταστροφή του περιβάλλοντος και κλοπή σχεδίων από ανεξάρτητους δημιουργούς.

Η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος υπό έρευνα από τη νεοσύστατη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και έχει υποβληθεί σε έλεγχο σχετικά με τους δεσμούς της με το Πεκίνο. Πολλοί νομοθέτες, έχουν καλέσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διασφαλίσει ότι η Shein δεν χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία πριν αρχίσει να διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο, ο Μαρσέλο Κλορ, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος του ομίλου της εταιρείας και πρώην CEO της SoftBank, δήλωσε στο CNBC ότι η Shein συνεργάζεται με τους νομοθέτες και αφιερώνει χρόνο για να τους συναντήσει και να τους εξηγήσει πως λειτουργεί η επιχείρηση. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει καταναγκαστική εργασία στα εργοστάσια της Shein, αλλά παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού και υποστήριξε ότι η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για να το σταματήσει.

Η Shein κατάφερε να εξελιχθεί από μια εταιρεία της Κίνας σε ένα μεγαθήριο στον τομέα της λιανικής πώλησης με έδρα, πλέον, τη Σιγκαπούρη. Στα πρώτα της χρόνια είχε αποφασίσει να μείνει στη σκιά αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει. Η εταιρεία έχει προσλάβει μια σειρά από κορυφαία στελέχη όπως τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη της Bear Stearns Donald Tang για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος και το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας.

Πρόσφατα, απέκτησε περίπου το ένα τρίτο της Sparc Group -μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την εταιρεία διαχείρισης εμπορικών σημάτων Authentic Brands Group και τον ιδιοκτήτη εμπορικών κέντρων Simon Property Group- και με αυτόν τον τρόπο, απέκτησε έναν ισχυρό σύμμαχο στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να βοηθήσει στη νομιμοποίηση της εταιρείας στα μάτια των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Shein συνεργάστηκε με την Forever 21 για να παρουσιάσει μια σειρά ρούχων με κοινή επωνυμία. Αυτή η συμφωνία προβλέπει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διανομή των ρούχων από την Shein κυρίως μέσω της ιστοσελίδας της. Η Shein διοργάνωσε και κάποιες εκδηλώσεις στα καταστήματα της Forever 21.

Η κινεζική εταιρεία έχει αρκετή δουλειά να κάνει πριν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Πέρα από τα πολλά προβλήματά της, ο CEO της, Sky Xu, παραμένει μια μυστηριώδης φιγούρα που δεν δίνει συνεντεύξεις ούτε μιλάει δημοσίως για την εταιρεία. Η πρακτική αυτή είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ακολουθούν άλλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, οι οποίες καθιστούν τακτικά τους διευθύνοντες συμβούλους τους διαθέσιμους.

Η εταιρεία προσέλαβε την Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley ως κύριους ανάδοχους της προσφοράς, δήλωσε η πηγή στο CNBC. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δε δέχτηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ