Γιατί μαζεύει ρευστό ο Γουόρεν Μπάφετ – Τι βλέπει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής;
Το αποθεματικό σε ρευστό του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, Γουόρεν Μπάφετ, είναι μεγαλύτερο από ποτέ, επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς, εκτιμώντας ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή ο γκουρού των επενδύσεων βλέπει προβλήματα στον ορίζοντα της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύεται να βρει πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Η Berkshire Hathaway του Μπάφετ είχε στη διάθεσή της ρευστότητα – ρεκόρ ύψους 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρήμα και ομόλογα στις 30 Σεπτεμβρίου. Το εντυπωσιακό αυτό ποσό είναι το 15% των συνολικών κεφαλαίων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που διαχειρίζεται η εταιρεία και αντιστοιχεί στο 20% της κεφαλαιοποίησής της, με βάση την κεφαλαιοποίησή της στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας που έφτανε τα 783 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Πιστεύω ότι βλέπει προβλήματα την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Lee Munson, πρόεδρος και επικεφαλής των επενδύσεων της Portfolio Wealth Advisors, προσθέτοντας ότι «είναι προσεκτικός. Μάλλον δε βλέπει μπροστά του επενδυτικές ευκαιρίες».
Τον περασμένο Μάιο, ο Μπάφετ είχε εμφανιστεί απαισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία, προειδοποιώντας για «διαφορετικό κλίμα» σε σχέση με την εποχή που τα επιτόκια ήταν μηδενικά και την εποχή που η κυβέρνηση αύξανε διαρκώς τις δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Και προέβλεψε ότι οι περισσότερες θυγατρικές της Berkshire θα κατέγραφαν φέτος πτώση των κερδών τους.
Ως βετεράνος των επενδύσεων, ο Μπάφετ είναι γνωστό για το ταλέντο του να αγοράζει μετοχές και επιχειρήσεις όταν οι τιμές τους βρίσκονται χαμηλότερα από την πραγματική τους αξία.
Επίσης, ισχυρίζεται ότι πάντα έχει στη διάθεσή του 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό ώστε να διασφαλίσει ότι η Berkshire Hathaway δεν θα έχει ποτέ κάποιο πρόβλημα να καλύψει χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η αυξημένη ρευστότητα του δίνει, επίσης, τη δυνατότητα να κλείνει επικερδείς συμφωνίες σε δύσκολες εποχές, όπως έκανε για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Ο Μπάφετ έφτιαξε την κολοσσιαία περιουσία του επενδύοντας σε αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Coca-Cola και η Kraft Heinz, όμως με τις μετοχές να ενισχύονται διαρκώς την τελευταία δεκαετία, υποχρεώθηκε να επεκτείνει τους ορίζοντές του για να βρει ενδιαφέρουσες συμφωνίες. Για παράδειγμα, αποκάλυψε τον Αύγουστο του 2020 ότι έχει στην κατοχή του το 5% σε πέντε επενδυτικές εταιρείες στην Ιαπωνία και έκτοτε αύξησε τις θέσεις του στο 9%.
«Ειλικρινά, είναι δύσκολο να βρεις καλές εταιρείες με λογική αποτίμηση», εκτίμησε ο Munson μιλώντας για τις προκλήσεις του διάσημου επενδυτή. «Το ότι χρειάζεται να πάει στην Ιαπωνία για να βρει λογικές τιμές μετοχών, κάτι μας δείχνει για τη δική μας αγορά», εξήγησε.
Ο Μπάφετ και η ομάδα του ανακοίνωσαν την εβδομάδα που μας πέρασε από-επένδυση από αρκετές εταιρείες, μεταξύ τους και στην κολοσσιαία εταιρεία, Chevron. Πάντως, διατήρησαν τις κολοσσιαίες θέσεις τους στην Apple και την Bank of America.