Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την Χεζμπολάχ – Τι θα συμβεί αν εμπλακεί στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς

Μέλη της Χεζμπολάχ/ Φωτογραφία AP

Η Χεζμπολάχ είναι ένα Ισλαμιστικό κίνημα που στηρίζει το Ιράν και διαθέτει μία από τις πιο ισχυρές παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Η ομάδα, που εδρεύει στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, θα μπορούσε να εξελιχθεί στον αστάθμητο παράγοντα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και να πυροδοτήσει μία ανάφλεξη που θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή.

Η Χεζμπολάχ αναδύθηκε από τις στάχτες της εισβολής του Ισραήλ το 1982 στο Λίβανο, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν το μισό έδαφος της χώρας. Σε αυτά περιλαμβανόταν και η Βηρυτός, όπου ο Ισραηλινός στρατός, μαζί με του Λιβανέζους δεξιούς Χριστιανούς αντάρτες, έστησαν ενέδρα στο δυτικό κομμάτι της πόλης για να διώξουν του Παλαιστινίους.

Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 17.000 άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών ως συνέπεια της σφαγής σε δύο καταφύγια προσφύγων. Καθώς οι Παλαιστίνιοι έφευγαν, μία ομάδα Σιιτών μαχητών που είχαν εκπαιδευτεί από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αναδύθηκε στο πολιτικό σκηνικό. Το 1983, η ομάδα σχετίστηκε με δύο βομβιστές αυτοκτονίας που επιτέθηκαν σε αμερικανικό στρατώνα στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες και κάποιοι πολίτες.

Ένα χρόνο μετά, βομβιστές επιτέθηκαν στην αμερικανική Πρεσβεία στη Βηρυτό σκοτώνοντας 23 ανθρώπους. Το 1985, οι μαχητές αυτοί δημιούργησαν την οργάνωση, Χεζμπολάχ. Δεν έκρυψαν ποτέ τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη, η οποία τους χρηματοδοτούσε αυξάνοντας βεβαίως τον εξοπλισμό τους. Συμμετείχαν στον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο που έληξε το 1990 και ηγήθηκαν της μάχης κατά των Ισραηλινών που είχαν καταλάβει το Νότιο Λίβανο, διώχνοντας τους τελικά το 2000.

Επισήμως, στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ θεωρείται «αντιστασιακή» οργάνωση που μάχεται το Ισραήλ, το οποίο η Βηρυτός θεωρεί «εχθρό». Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού κόσμου την έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, ειδικά μετά την επίθεση στην Ισραηλινή Πρεσβεία της Αργεντινής το 1992 όπου έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι και το βομβαρδισμό στο Μπουένος Άιρες Εβραϊκού κέντρου με 85 νεκρούς.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ αρνούνται την ευθύνη γι’ αυτές τις επιθέσεις.

Οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις δεν πήγαιναν πάντα μαζί. Στον πόλεμο της Συρίας βρίσκονταν σε αντίθετα στρατόπεδα, με τη Χεζμπολάχ να βρίσκεται στο πλευρό του Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, και τη Χαμάς στο πλευρό της Σουνιτικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Χεζμπολάχ είναι Σιίτες και της Χαμάς Σουνίτες.

Όταν ο πόλεμος στη Συρία άρχισε να φθίνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας προς το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ άρχισαν να ξεχνούν τις διαφορές τους, με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να μιλά συχνά για την όλο και πιο στενή σχέση των δύο τρομοκρατικών ομάδων.

Οι ηγέτες των δύο οργανώσεων συναντήθηκαν πολλές φορές στη Νασράλα κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ενώ οι καλές σχέσεις της Χαμάς με την Τεχεράνη είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό.

Και παρά το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ εμφανίζεται αποδυναμωμένη το τελευταίο διάστημα εξ αιτίας των διάφορων προβλημάτων στο Λίβανο, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα εμπλακεί στον πόλεμο της Χαμάς με το Ισραήλ.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Από τη μία, η Χεζμπολάχ επιθυμεί, όπως η Χαμάς, την απόλυτη καταστροφή του Εβραϊκού κράτους, όμως έχει πολλά να χάσει αν εμπλακεί σε αυτή τη διαμάχη.

Το Ισραήλ διαθέτει τον πιο εξελιγμένο στρατό στη Μέση Ανατολή, με τα πιο εξελιγμένα όπλα και τη βοήθεια της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης στον πλανήτη, των ΗΠΑ.

Η δυναμική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα στέλνει σαφές μήνυμα στο Λίβανο, που ακόμα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση του 2029.

Βέβαια, από την πλευρά του, και το Ισραήλ θα δίσταζε να επιτεθεί ευθέως στη Χεζμπολάχ, λόγω της στήριξης που της παρέχει το Ιράν, καθώς ενδεχόμενη εμπλοκή της Τεχεράνης και των Φρουρών της Επανάστασης θα κλιμάκωνε την κρίση σε βαθμό που είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να φανταστούμε.

Το βέβαιο είναι ότι αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο, οι πιθανότητες να φτάσουμε σε μία μεγάλη σύρραξη με όλες τις περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής θα αυξηθούν δραματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ