Ο Σι, ο Πούτιν και η «νέα τάξη πραγμάτων»

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας/ Φωτογραφία Ramil Sitdikov

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε όλους τους τόνους τη βαθιά συμπόρευσή του με την Κίνα, κατά την εμφάνιση του ως επίτιμος καλεσμένος στην παγκόσμια συνάντηση στο Πεκίνο, όπου ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, μιλούσε για το όραμά του για μία «νέα τάξη πραγμάτων».

Σε μία ομιλία που δεν είχε προαναγγελθεί κατά την τελετή έναρξης του Φόρουμ για τη «μία ζώνη, ένας δρόμος, ο Πούτιν καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Σι για την εξωτερική πολιτική, που έχει «ως στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πολύ-πολικό κόσμο».

Η Ρωσία και η Κίνα μοιράζονται την ελπίδα τους για μία ίση και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, που περιλαμβάνει το σεβασμό στον διαφορετικό πολιτισμό του καθενός και το δικαίωμα κάθε χώρας για το δικό της αναπτυξιακό μοντέλο – είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία εμφανή απάντηση προς όσους λένε ότι οι απολυταρχικοί ηγέτες δεν προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο εσωτερικό της χώρας τους.

Ο Πούτιν μίλησε μετά το Σι Ζινπίνγκ, ο οποίος καλωσόρισε καμία εικοσαριά ηγέτες και περισσότερες από 100 αποστολές με την ευκαιρία της 10ης επετείου της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας Δρόμος» - ένα φιλόδοξο, αλλά και αμφιλεγόμενο σχέδιο που θα δώσει ώθηση στο εμπόριο με την Κίνα ανά τον κόσμο.

Μιλώντας στους καλεσμένους του, ο Σι μίλησε για την πρωτοβουλία του να προωθήσει ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης για τον κόσμο, λέγοντας ότι «δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας».

Η μάζωξη έλαβε χώρα υπό τη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή που απειλείται με ανάφλεξη που θα παρασύρει και τις άλλες χώρες της περιοχή – και φυσικά κατέδειξε το μεγάλο διχασμό ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις.

Καθώς οι ηγέτες και εκπρόσωποι από χώρες, κυρίως του Νότου, συγκεντρώθηκαν στην Κινεζική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσγειωνόταν στο Ισραήλ σε μία προσπάθεια να αυξήσει τη στήριξη για τη συμμαχική χώρα, το Ισραήλ, το οποίος έχει ορκιστεί να αφανίσει η Χαμάς.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έχουν αποφύγει να καταδικάσουν τη Χαμάς, την οποία σύσσωμη η Δύση έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε από το Πεκίνο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ αναφορά στη διαμάχη έκανε, κατά την ομιλία του και ο Σι, μιλώντας για μία προφανή αλλαγή στην παγκόσμια ισχύ και ηγεσία. «οι αλλαγές στον κόσμο, στην εποχή μας και η ιστορική τους σημασία παρουσιάζονται μπροστά μας», τόνισε.

Και κατακεραυνώνοντας τις ΗΠΑ, ο Σι είπε ότι η Κίνα είναι αντίθετη σε μονομερείς κυρώσεις, οικονομικό εξαναγκασμό και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Το παρόν στο Πεκίνο έδωσαν ηγέτες όπως ο Πρόεδρος του Καζακστάν και της Ινδονησίας, που μίλησαν κατά την τελετή έναρξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ