Πού βρίσκει τα όπλα της η Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ-Φωτογραφία AP Images

Η άγρια εισβολή των ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγινε με χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους, drone που έριχναν εκρηκτικά και απροσδιόριστος αριθμός μικρών όπλων και πυρομαχικών.

Όμως, η επίθεση εξαπολύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς, μία περιοχή 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία λωρίδα γης στα παράλια της Μεσογείου, που συνορεύει από τη μία πλευρά με το Ισραήλ και από την άλλη με την Αίγυπτο.

Είναι μία φτωχή, πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, με ελάχιστες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Και, ταυτόχρονα, η περιοχή είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και 17 χρόνια, από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο, αναγκάζοντας το Ισραήλ και την Αίγυπτο να επιβάλουν αυστηρό αποκλεισμό την περιοχής. Το Ισραήλ διατηρεί αποκλεισμό στη Γάζα επίσης από θαλάσσης και αέρος.

Το οποίο βέβαια γεννά το ερώτημα: Πώς κατάφερε η Χαμάς να συγκεντρώσει τόσο σημαντικό οπλισμό. Και η απάντηση είναι αρκετά περίπλοκη.

Παρότι η Ισραηλινή και η αμερικανική κυβέρνηση αναζητούν τις αποδείξεις για τον άμεσο ρόλο του Ιράν στην πρόσφατη επιδρομή της Χαμάς, ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ισλαμιστικό κράτος παρέχει εδώ και χρόνια στρατιωτικό υλικό στη Χαμάς, το οποίο μπαίνει λαθραία από τα τούνελ της Γάζας και τη θάλασσα.

Εκτός της στρατιωτικής βοήθειας, η Τεχεράνη θεωρείται και «μέντορας» της Χαμάς, διδάσκοντας στους μαχητές της πώς να κατασκευάζουν οι ίδιοι εξοπλισμό. Κατά διαστήματα, τέτοιες πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας από μέλη της Χαμάς που βρίσκονται στο Λίβανο και έχουν δώσει συνεντεύξεις σε δίκτυα ανά τον κόσμο.

Για μεγαλύτερο οπλισμό, είναι γνωστό ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, ένα κομμάτι του ιρανικού στρατού, δίνουν στους μηχανικούς της Χαμάς παλιά όπλα, ακόμα και δύο δεκαετιών.

Τα χρόνια εμπειρίας έχουν διδάξει στους μηχανικούς της Χαμάς «το πώς θα ενισχύσουν σημαντικά την τοπική ικανότητα παραγωγής», λένε οι ειδικοί. Ενώ η Τεχεράνη συνεχίζει να τους εκπαιδεύει.

Ωστόσο, το πώς η Χαμάς βρίσκει τις πρώτες ύλες για τα πρωτότυπα αυτά όπλα έγκειται στην εφευρετικότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Γάζα δε διαθέτει βιομηχανία εξοπλισμού, όπως άλλες χώρες του κόσμου.

Όμως, διαθέτει σκραπ σιδερικών, τα οποία μπορούν να παράσχουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή όπλων.

Τα μέταλλα αυτά προέρχονται από προηγούμενες μάχες στη Γάζα, τα οποία ουσιαστικά οι μηχανικοί της Χαμάς τα ανακυκλώνουν φτιάχνοντας νέο εξοπλισμό. Σε προηγούμενες περιπτώσεις που καταστράφηκαν υποδομές της Γάζας, τα υλικά βρέθηκαν αργότερα σε αποθήκες της Χαμάς με σκοπό να γίνουν νέα όπλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ