Προς απαγόρευση των ηλεκτρικών τσιγάρων μίας χρήσης προσανατολίζεται η Γαλλία
Την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων – γνωστά και ως e-cigarettes – σκέφτεται η Γαλλική κυβέρνηση, λόγω των κινδύνων που παρουσιάζουν για το περιβάλλον, αλλά και τη δημόσια υγεία.
Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό, RTL, η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, είπε ότι το μέτρο θα ληφθεί στο πλαίσιο του αντι-καπνιστικού σχεδίου της κυβέρνησης. Και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή στα τέλη της χρονιάς.
Παρόμοια σχέδια έχουν ανακοινώσει και άλλες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, ενώ το θέμα έχει τεθεί και στη βρετανική κυβέρνηση.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης πωλούνται στα καταστήματα της Γαλλίας για περίπου εννέα ευρώ, τιμή χαμηλότερη από ενός πακέτου με 20 τσιγάρα. Θεωρητικά, δίνουν τη δυνατότητα για 600 ρουφηξιές – νούμερο που αντιστοιχεί σε περίπου 40 τσιγάρα.
Όμως, ο Γαλλικός Ιατρικός Σύλλογος τα έχει περιγράψει ως «μία παγίδα για τα παιδιά και τους εφήβους».
Σύμφωνα με την Ελιζαμπέτ Μπορν, «δημιουργούν μία αντίδραση, μία κίνηση, την οποία συνηθίζουν τα παιδιά και τελικά καταλήγουν να εθίζονται στον καπνό».
Οι ακτιβιστές κατηγορούν τους κατασκευαστές – που εδρεύουν κυρίως στην Κίνα – ότι επίτηδες στοχεύουν τους εφήβους χρησιμοποιώντας φωτεινά χρώματα και μία σειρά από γεύσεις, που θυμίζουν γλυκό, όπως για παράδειγμα καραμέλα ή σοκολάτα ή ακόμα και παγωτό.
Σύμφωνα με την εθνική ένωση κατά του καπνίσματος, το 13% των εφήβων ηλικίας από 13 έως 16 ετών έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα περισσότερα λένε ότι ξεκίνησαν σε ηλικία 11 ή 12 ετών.
Ο Πρόεδρος της ένωσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απαγόρευση «θα είναι μία νίκη για την κοινωνία, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης αποτελούν μία είσοδο των νέων στον κάπνισμα». Και τονίζει ότι έχουν εξελιχθεί σε επιδημία, με την βιομηχανία του καπνού να προσπαθεί να εθίσει τους νέους.
Οι ακτιβιστές λένε ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες χρησιμοποιούν επίτηδες γεύσεις φρούτων και ζωηρά χρώματα στοχεύοντας σε νεαρούς καταναλωτές.
Θεωρητικά, στη Γαλλία απαγορεύεται να αγοράσει κανείς ηλεκτρονικά τσιγάρα αν είναι κάτω των 18 ετών, ωστόσο υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις, δεδομένου ότι οι μαγαζάτορες σπανίως ζητούν αποδείξεις για την ηλικία του πελάτη.
Οι ακτιβιστές επισημαίνουν επίσης και την οικονομική καταστροφή από τα εν λόγω τσιγάρα. Στη Βρετανία, μία περιβαλλοντική έρευνα που έγινε πέρυσι αποκάλυψε ότι περίπου ένα εκατομμύριο συσκευές πετιούνται κάθε βδομάδα.
Κάθε τσιγάρο είναι φτιαγμένο από πλαστικό και περιέχει μία μπαταρία λιθίου, που δεν αφαιρείται, καθώς και άλατα νικοτίνης και άλλα βαρέα μέταλλα.