Οι τριγμοί στον κλειστό κύκλο του Σι δημιουργούν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του

SOOC

Στο ξεκίνημα της πρωτοφανούς τρίτης θητείας του στην Προεδρία της Κίνας, ο Σι Ζινπίνγκ έχει ήδη ταράξει τα νερά με τις απομακρύνσεις κορυφαίων αξιωματούχων και στενών του συνεργατών, γεγονός όμως που δημιουργεί ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με την πορεία του στο να επιτύχει το μεγάλο του όραμα για το αύριο της Κίνας.

Μετά από λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε η τρίτη του θητεία, ο Κινέζος Πρόεδρος έδιωξε βασικούς συνεργάτες που ανήκαν στον κλειστό του κύκλο δημιουργώντας ερωτήματα για την κρίση του. Και αυτό σε μία στιγμή που η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό και αυξημένη ανταγωνιστικότητα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στο εξωτερικό.

Μέσα σε μερικές ημέρες, λοιπόν, έχουν χαθεί από το προσκήνιο ο υπουργός Άμυνας, Λι Σανγκφού, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί εδώ και τρεις εβδομάδες εν μέσω φημών ότι βρίσκεται υπό έρευνα. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, αντικαταστάθηκε, αφότου είχε εξαφανιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα.

Και οι δύο υπουργοί ήταν μεταξύ των πέντε κρατικών συμβούλων της Κίνας, μία ανώτατη θέση στο υπουργικό συμβούλιο, που ξεπερνούσε αυτή ενός υπουργού. Ο Λι είναι επίσης μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, ένα ισχυρό σώμα υπό τον Πρόεδρο Σι που διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, η αιφνιδιαστική απομάκρυνση δύο κορυφαίων στρατηγών δημιούργησε αναταράξεις στο κορυφαίο σώμα του στρατού που δημιούργησε ο Σι για να εκσυγχρονίσει τα συμβατικά και τα πυρηνικά όπλα της Κίνας, δημιουργώντας ανησυχίες για σαρωτικές αλλαγές στο στράτευμα.

Η Κινεζική κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τους λόγους της απομάκρυνσης των δύο υπουργών, ωστόσο πριν από δύο μέρες, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ο Κιν είχε γίνει το αντικείμενο έρευνας για εξωσυζυγική σχέση όταν ήταν απεσταλμένος της Κίνας στην Ουάσιγκτον.

Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη μοίρα των δύο υψηλόβαθμων υπουργών αποτελεί καίριο χτύπημα στη διεθνή εικόνα του Πεκίνου, το οποίο ισχυρίζεται ότι διαθέτει ένα πολιτικό μοντέλο πιο σταθερό και αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις Δυτικές δημοκρατίες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αυξανόμενη αβεβαιότητα της Κινεζικής κυβερνητικής ελίτ καταδεικνύει τα αδύναμα σημεία μίας χώρας με το σύστημα του ενός κόμματος, το οποίο έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο υπό το Σι και την τρίτη του θητεία.

Ταυτόχρονα, η εκδίωξη δύο αξιωματούχων που βρίσκονταν τόσο κοντά στον Κινέζο Πρόεδρο αντανακλά πολύ άσχημα και στον ίδιο τον Σι Ζινπίνγκ, του οποίου η εξουσία είναι η ισχυρότερη που έχει δει το Πεκίνο εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο στενός κύκλος του Προέδρου φαίνεται να τροφοδοτεί μία κρίση εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ