Η Μόσχα αυξάνει την εξάρτησή της από το Κινεζικό τραπεζικό σύστημα

Φώτο: Shutterstock

Καθώς οι Δυτικές τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους στη Ρωσία, η Κινεζική κυβέρνηση μπαίνει μπροστά για να καλύψει το κενό που δημιουργείται.

Η ποσότητα των δανείων σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει υπερ-τετραπλασιαστεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο της προηγούμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας αύξησαν την συνολική έκθεσή τους στη Ρωσία από τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το 14μηνο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.

Η αυξημένη χρήση του Κινεζικού νομίσματος στο ρωσικό τραπεζικό τομέα είναι σε πλήρη συμφωνία με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Μόσχας να αναδιαρθρώσει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της με νομίσματα εκτός του δολαρίου.

«Τα δάνεια που δίνουν οι Κινεζικές τράπεζες σε ρωσικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πράγμα που δείχνει ότι το γουάν παίρνει τη θέση του δολαρίου και του ευρώ, δείχνουν ότι οι κυρώσεις λειτουργούν», επεσήμανε στους Financial Times ο αναπληρωτής διευθυντής του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου.

Ωστόσο, παρά το διαρκώς μειούμενο εμπόριο της Ρωσίας με τις χώρες της Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δυσκολεύει διαρκώς τις ξένες εταιρείες να αποσύρουν τις λειτουργίες τους από τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε την περασμένη βδομάδα από τις ξένες τράπεζες να ξεπαγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων, αν θέλουν να φύγουν από την αγορά.

Ταυτόχρονα, η δραματική αύξηση του ρωσικού δανεισμού από τις Κινεζικές τράπεζες δείχνει και τη διαρκώς αυξανόμενη εξάρτηση της Μόσχας από την Κίνα για τη στήριξη της οικονομίας της.

Πέρυσι, το εμπόριο των δύο χωρών – που είναι επίσης μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – έφτασε τα επίπεδα – ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το νούμερο αυτό συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή ο νούμερο 1 αγοραστής Κινεζικών αυτοκινήτων, από τη στιγμή που οι Δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες εγκατέλειψαν τη χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και ως μέλη της ομάδας των BRICS, οι δύο χώρες προσπαθούν εδώ και καιρό να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο – προσπάθεια, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, δεν έχει στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.

Μεταξύ άλλων, η προσπάθεια αυτή και το αν θα ευοδωθεί αμφισβητείται ακόμα και από Ρώσους, μεταξύ τους τον πρώην υπουργό Οικονομίας της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ