Οι διακυμάνσεις του Bitcoin μοιάζουν με του... χρυσού

Bitcoin/ Φωτογραφία shutterstock

Το Bitcoin τελικά συμπεριφέρεται στις αγορές σαν να είναι χρυσός – και αυτό επειδή το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα κρυπτονομίσματα έχει μειωθεί δραματικά από την περασμένη χρονιά.

Ο δείκτης που μετρά τις διακυμάνσεις των τελευταίων 30 ημερών κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας ψηφιακών δεδομένων, Κ33.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Bitcoin είναι πιο σταθερό από το δείκτη S&P 500, το βασικό δείκτη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, τον τεχνολογικό δείκτη, Nasdaq, ακόμα και το χρυσό.

Παρόλα αυτά, ακόμα και οι ποσότητες Bitcoin που αλλάζουν χέρια έχουν επίσης υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Κ33.

Όλα αυτά υποδεικνύουν μία θλιβερή πραγματικότητα για τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων και, γενικά, των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Οι θεσμικοί, αλλά και οι απλοί επενδυτές, απομακρύνθηκαν από τα κρυπτονομίσματα μετά το εφιαλτικό 2022, όταν οι διαρκείς αυξήσεις των επιτοκίων και η εντυπωσιακή κατάρρευση των τιμών των μεγαλύτερων εταιρειών, όπως για παράδειγμα η FTX, έστειλαν στα τάρταρα την τιμή του Bitcoin.

Και παρά το γεγονός ότι άλλες επενδύσεις, όπως οι μετοχές, ανέκαμψαν μέσα στη χρονιά, το Bitcoin συνεχίζει να διαπραγματεύεται κατά από τις 30.000 δολάρια – ποσό μειωμένο κατά περισσότερο από 50% από τα ιστορικά υψηλά του κρυπτονομίσματος που το Νοέμβριο του 2021 είχε αγγίξει τα 69.000 δολάρια.

Κάποια στιγμή το Bitcoin επιδόθηκε σε ένα ανοδικό ράλι, όταν η μεγαλύτερη ετιαρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, η BlackRock, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να λανσάρει υπηρεσία ETF για τις διακυμάνσεις του κρυπτονομίσματος, ωστόσο τα κέρδη εξανεμίστηκαν μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Η πρόσφατη σταθερότητα του Bitcoin αποτελεί και ένα χτύπημα σε όσους πίστευαν ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε κάποια μέρα να εξελιχθεί στον «ψηφιακό χρυσό» - το αντίστοιχο δηλαδή ψηφιακό «ασφαλές καταφύγιο», στο οποίο οι επενδυτές θα μπορούσαν να καταφύγουν όταν υπάρχει αναταραχή στις αγορές.

Σε ένα βαθμό, το όνειρο για ένα περιουσιακό στοιχείο με μικρές διακυμάνσεις έχει πλέον πραγματοποιηθεί – ωστόσο, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, αυτό συμβαίνει απλά και μόνο επειδή κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τα κρυπτονομίσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ